h

Coalitievorming: eerste verklaring

11 maart 2010

Coalitievorming: eerste verklaring

Na de eerste vergadering met de nieuwe gemeenteraad legde SP-lijsttrekker Riet de Wit vanavond een verklaring af. Naar aanleiding van de eerste ronde gesprekken over mogelijke toekomstige coalities richtte zij namens de SP de volgende verklaring tot alle partijen:

VERKLARING
De verkiezingsuitslag maakt het niet gemakkelijk om in Heerlen een college te vormen. In de eerste plaats al vanwege het feit dat de opkomst bij deze raadsverkiezingen lager was dan ooit. Minder dan de helft van onze inwoners is naar de stembus gegaan. Bij dit gegeven voelen SP- politici zich steeds minder comfortabel.

Meer dan ooit ook domineerde de landelijke politiek in de aanloop naar deze raadsverkiezingen. Het risico daarvan is dat het belang van de gemeente wordt onderschat. De gemeente is de overheid die het dichtst bij mensen staat. Overheersing door landelijke themas maakt onduidelijk wat welke overheid kan doen voor burgers. Bovendien krijg je wel eens het gevoel dat niet de politieke inhoud en lokale inspanningen leidend zijn maar de debatkunst en het imago van landelijke politici en partijen.

Elf partijen zullen komende vier jaar de raadszaal van Heerlen bevolken. Je kan gerust zeggen dat er sprake is van een versnipperd veld.

Afgelopen week hebben we gesproken met alle partijen m.u.v. Leefbaar Heerlen die, op eigen initiatief, het gesprek afzegde.

Ons uitgangspunt is dat wij een stabiele en betrouwbare coalitie willen vormen. Die stabiliteit en betrouwbaarheid moet er zijn in het college en in de raad. De ervaring van afgelopen vier jaar heeft uitgewezen dat een eensgezind en stabiel stadsbestuur maakt dat ondernemers en instellingen vertrouwen krijgen in Heerlen.

Veel partijen zijn bereid deel te nemen in een coalitie en ook wethouders te leveren dan wel op andere wijze ondersteuning te bieden. De meeste gesprekken waren constructief. Vrijwel iedereen beseft dat er moeilijke jaren aankomen voor de stad.

Waar we wel zorgen over hebben is wat genoemd wordt de consistentie van beleid. Sommige partijen willen overeenkomsten of raadsbesluiten, met name uit 2005, dus nog voordat het huidige college aantrad, terug draaien. Zelfs al hebben ze die altijd gesteund. Natuurlijk zijn er in het verleden besluiten genomen die ook de SP liever anders zag. En sommige worden wellicht ook nooit uitgevoerd omdat de rechter roet in het eten gooit of de markt anders besluit. Maar er is toch ook nog zoiets als een betrouwbare overheid. Een zwalkend gemeentebestuur maakt ondernemers en instellingen kopschuw.

De gesprekken
Wij willen het liefst recht doen aan de verkiezingsuitslag. Dat zou betekenen dat de vier grootste partijen met elkaar over de inhoud van een mogelijk akkoord voor de komende vier jaar gaan praten.

Er is echter een groot probleem. Dat is de houding van het CDA ten opzichte van het beleid van de afgelopen vier jaren en ten opzichte van de oude coalitiepartijen, met name SP en PvdA. Die houding tegen het gevoerde beleid in combinatie met de zeer negatieve verkiezingscampagne maakte dat wij het nodige uit te praten hadden.

Er is echter geen enkele bereidheid bij de vertegenwoordigers van het CDA om tenminste te proberen uit de negatieve sfeer te komen van kritiek op het beleid, het opzettelijk verdraaien van feiten en het verspreiden van pertinente onwaarheden over het collegebeleid van afgelopen jaren. En wij zijn echt niet zo flauw dat we excuses eisen of iets anders dramatisch. Maar er moet toch op zijn minst een open klimaat zijn om dit soort zaken te bespreken. Te meer daar wij het beleid van afgelopen jaren in hoofdlijnen door willen zetten.

We zijn, juist om de verkiezingsuitslag ter wille te zijn, niet over een nacht ijs gegaan. We hebben afgelopen dagen maar liefst drie keer met de vertegenwoordigers van het CDA aan tafel gezeten.

Toen bij het derde gesprek nog steeds het uitgangspunt was dat:
- wat er goed gaat in Heerlen vooral te danken is aan de bestuursperioden van het CDA;
- dat als er al iets goed gegaan is afgelopen vier jaar dat alleen maar te danken is aan het feit dat het CDA ooit voordat de SP dat deed de stad bestuurde en;
- dat dankzij het CDA er al 20 jaar sprake is van een opgaande lijn in de stad;

hebben wij ons serieus afgevraagd of het CDA wel echt collegedeelname wil. We hebben het gevoel tegen een muur te praten.

Wij hebben ons af moeten vragen wat het betekent voor de geloofwaardigheid van een nieuw college als een van de partijen zo negatief blijft over het afgelopen jaren gevoerde beleid. Hoe stabiel is zo een college dan?

Wij weten dat deze gesloten houding van het CDA ook bij een aantal andere partijen op grote problemen stuit. En de kans op samenwerking met andere partijen ernstig bemoeilijkt.

Onze conclusie is dat er bij het CDA geen analyse is en dat er tussen ons geen synergie, geen bruggetje, geen vonkje is. Ondanks drie gesprekken.

Dat weegt des te zwaarder omdat, volgens de SP, de gemeente de komende jaren nog meer de slag naar buiten moet maken. Wij zullen verbindingen moeten leggen met de buitenwacht, met bedrijven en instellingen in stad en regio. Wij zullen hen moeten prikkelen om samen met de gemeente dingen voor elkaar te krijgen in de stad. Dat perspectief is er inmiddels ook. Nou moeten we het gaan pakken! Dat vraagt een open houding van de nieuwe stadsbestuurders en gevoel voor de omgeving.

Daarnaast moeten wij nog meer dan we gedaan hebben investeren in ons woonklimaat en in onze inwoners. We zullen moeten scholen, scholen en nog eens scholen en alles op alles zetten om meer mensen aan het werk en onze jongeren aan de slag te krijgen.

Dat heeft gemaakt dat wij in eerste instantie, ook al ligt dat voor de hand als het om de tweede partij in de stad gaat, nog niet over de inhoud gaan praten met het CDA.

Wij zouden de volgende partijen uit willen nodigen om volgende week met ons besprekingen te starten over de vraag hoe wij Heerlen komende vier jaar vooruit gaan helpen.

Dat is overigens nog niet de definitieve coalitie. Er worden ook nog geen portefeuilles vergeven ook al liggen er uitdrukkelijke wensen. We zullen het eerst eens moeten worden over de aanpak van de komende vier jaar.

Ik verzoek PvdA, Stadspartij, Ouderenpartij Heerlen, VVD en D66 om vanaf maandag met ons te komen praten over het inhoudelijk programma voor de komende vier jaar.

U bent hier