h

Week van Ben

28 september 2010

Week van Ben

Ben Tarici, beheerder van het Heerlense SP-huis, vertelt in een wekelijkse bijdrage wat er zoal in en rond het SP-huis gebeurde.

Ben het boek aan het lezen van Joop den Uyl 1978: Inzicht en Uitzicht. Dat boek gaat over politiek en economie. De analyses van hem gelden nu nog, bijvoorbeeld over armoede in de welvaartstaat. Over de zelfvervreemding van de mensen in de maatschappij.

Het is een aanrader voor SP?ers en niet SP?ers die zich graag verdiepen in de politiek van vroeger en nu. Het boek is zeker ook een aanrader voor de PvdA van nu, die zich heeft vervreemd van de gewone mensen. Natuurlijk is dit boek ook een goede scholing voor de mensen die zich interesseren voor het socialisme en haar idee?n over de economie.

Hij haalt ook citaten aan van Marx. Er staan ook goede analyses in over de internationale politiek, met een vooruitziende blik. De PvdA heeft de inhoud van dat boek jarenlang achter zich gelaten. Ik heb in ieder geval weer veel opgestoken.

We zijn nu weer een ouderenkrant aan het uitdelen in de stad, vooral in de flats waar veel ouderen wonen. Gaat over de uitverkoop van de fatsoenlijke zorg. Zij moeten betalen voor douchebeurten, vrijwilligerswerk en fruit. Zorg die er voor iedereen zou moeten zijn, wordt zo een luxe voor mensen die het kunnen betalen. Neem nu de AOW, de roofridders komen overal aan. Wilders heeft de AOW-belofte direct na de verkiezingen laten vallen: kiezersbedrog.

Vanmorgen heb ik de krant DE MORGEN gekocht. Staat een stuk in over kinderarbeid bij de Gemenebest Spelen in India. CNN heeft beelden laten zien hoe kinderen werken aan de bouw van accommodatie. Anno 2010 zijn er naar schatting 20 miljoen slachtoffers van kinderarbeid en neemt hun aantal niet af. Men trekt zich in India nergens wat van aan... Wat mij betreft had India deze spelen nooit mogen krijgen.

Het economisch wonder kijkt toe, terwijl kinderen in plaats van naar school gaan zij moeten gaan werken. De sportmensen moeten er niet heen gaan en solidair zijn met de kinderen, en het opnemen voor clubs in India die voor kinderrechten strijden.

Volgens Rutte komt zijn regering eraan, om (als je rechts bent) je vingers erbij af te likken, zei hij. Dat voorspelt niet veel goeds voor de mensen en voor de kiezers die op hen hebben gestemd. Als deze regering er zou komen, dan zou het wel eens kunnen dat er massaal protest komt. Het zou wel eens kunnen dat er een hete herfst komt. In heel Europa gaat men zwaar bezuinigen, het wordt tijd dat links zich goed samenpakt.

Het spreekuur begint weer drukker te worden. In het SP-huis zal het ook drukker worden, maar het moet vooral drukker worden met acties. Daar twijfel ik niet aan, laat maar komen.

Woensdag ga ik naar Brussel, daar is een internationale demonstratie van Bonden en linkse partijen die tegen de bezuinigingen zijn in talrijke landen. Ook protesteren de schoonmakers tegen uitbuiting. Zoals jullie misschien weten, ik ben ook lid van FNV-bondgenoten schoonmaak. Er komt nog heel veel aanzetten. De rechtse ratten kunnen zich de borst nat maken.

De schoonmakers groeten,
Ben Tarici

U bent hier