h

Aktion gegen Atomkraft

27 april 2011

Aktion gegen Atomkraft

Op het Drielandenpunt in Vaals kwamen op vorige week vrijdag zo'n 200 mensen uit Belgie, Duitsland en Nederland samen. Toespraken werden afgewisseld met muziek. Ook was er een minuut stilte voor de slachtoffers van rampen met kernenergie, waaronder de recente doden in het Japanse Fukushima. Sprekers uit Belgie en Duitsland drukten de hoop uit dat dit het moment is om de beweging tegen kernenergie vooruit te duwen. Ook de SP vindt kernenergie vanwege de vele en grote risico's op dit moment zeker niet de oplossing voor de energieproblemen in de wereld. Enkele activisten lieten vanaf de Boudewijntoren een spandoek naar beneden wikkelen met teksten tegen kernenergie in drie talen.

Open mic
Deelnemers aan de betoging konden ook zelf naar voren komen om een vraag of een wens uit te drukken. Een aantal sprekers drukte de angst en de woede uit over het afval dat overblijft na opwekking van kernenergie en Landgraafs SP-er Ben Rewinkel brak een lans voor waterkracht in onze regio en wees op de blijvende gevaren van kernenergie. Janneke uit Heerlen maakte nog een punt over het kortetermijndenken van onze regering: "Nadat er miljoenen doden zijn gevallen in de afgelopen jaren in oorlogen om olie, wordt kernenergie de laatste tijd opnieuw gepresenteerd als een 'schoon' alternatief." De middag in Vaals was voor velen een inspirerende en solidaire ontmoeting van verontruste mensen uit drie landen.

Waarom nu geen kernenergie?
Voor de SP heeft kernenergie drie grote risico's: het vrijkomen van radioactief materiaal door een ongeluk of sabotage; het misbruik van de splijtingsproducten voor het maken van een kernbom, en de verspreiding van radioactief materiaal door problemen bij de afvalopslag. Door de ontwikkeling van de techniek lijken de risico's bij een volgende generatie kerncentrales een stuk kleiner te worden, maar voorlopig zijn dat nog slechts beloften. Daarom is de SP er geen voorstander van nu geld te investeren in nieuwe kerncentrales. In plaats daarvan moet er meer worden geinvesteerd in energiebesparing en duurzame energie.

In Heerlen wordt nu al geruime tijd pionierswerk verricht door het gebruik van warmte uit voormalige mijngangen (het Mijnwaterproject) en onlangs nog werd er in onze stad?een turbine geplaatst waarmee energie wordt opgewekt met behulp van stromend rioolwater.

U bent hier