h

Wachtlijsten Jeugd GGZ

24 juni 2015

Wachtlijsten Jeugd GGZ

Zowel de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), als de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV), als de patiënten- en familiekoepel Landelijk Platform GGZ maken zich ernstig zorgen over de toenemende wachtlijsten binnen de GGZ in het algemeen en de Jeugd GGZ in het bijzonder.  In verschillende publicaties op hun respectievelijke websites en in de pers wordt hier aandacht aan besteed. Nieuwsuur ging op 13 juni in een tv-uitzending in op deze problematiek.

In de Jeugd GGZ, sinds 1 januari 2015 in het kader van de Transitie Jeugdzorg, een verantwoordelijkheid van de gemeenten, ontstaan problemen tussen vraag en aanbod. De meeste instellingen verwachten in de loop van het jaar oplopende wachttijden. Dit is een zeer ongewenste ontwikkeling waardoor de toegankelijkheid van de (Jeugd)GGZ in het geding lijkt.

Om geinformeerd te worden over de stand van zaken met betrekking tot dit onderwerp, stelt Chris Hesse daarom onderstaande vragen aan het college van B&W:

 

  1. Bent u bekend met de recent gesignaleerde toename van wachtlijsten binnen de Jeugd GGZ (Kinder- en jeugdpsychiatrie)?
  2. Zo ja, op welke wijze is dit gebeurd?
  3. Is het correct dat gemeenten (dus) zelf mogen bepalen welke wachttijden zij acceptabel vinden?
  4. Heeft de gemeente Heerlen hierover een standpunt ingenomen?
  5. Zo ja, wat is dan volgens de gemeente dan een acceptabele wachttijd?
  6. Zo ja, op welke wijze heeft de gemeente bepaald of de wachttijd acceptabel is?
  7. Zo ja, hoe is dit standpunt gecommuniceerd aan belanghebbenden?
  8. Kunt u aangeven of er vanuit de gemeente Heerlen overleg plaats vond met de aanbieder(s) van Jeugd GGZ binnen de gemeente Heerlen over de wachttijden?
  9. Zo ja, wat was de uitkomst van dit overleg?
  10. Zo nee, waarom heeft dat overleg (nog) niet plaats gevonden?
  11. Kunt u aangeven of er, naar aanleiding van de ontwikkelingen in de wachtlijsten voor de Jeugd GGZ, overleg plaats heeft gevonden met de zorgverzekeraars?
  12. Zo ja, wat was de uitkomst van dit overleg?
  13. Kunt u aangeven op welke wijze u de Gemeenteraad van Heerlen op de hoogte zult houden van de toekomstige ontwikkelingen in dezen?

 

U bent hier