h

Doorgeslagen precarisering van arbeid: payrolling en andere ongewenstheden

5 juli 2015

Doorgeslagen precarisering van arbeid: payrolling en andere ongewenstheden

Minister Asscher zei 7 juni jl. over payrolling:
"Dat gemeenten zo veel gebruik maken van payrollers past in een trend van de afgelopen 10 à 20 jaar, waarbij ook overheden van alles zijn gaan 'outsourcen' en ook soms met medewerkers zo goedkoop mogelijk zijn gaan omspringen. Dat gold helaas ook voor de Rijksoverheid. Maar vanaf nu moet de waarde van werk vooropstaan en respect voor de werknemers. Dat betekent dat je niet meer op een fatsoenlijke arbeidsmarkt mensen zo ongelijk behandelt."
http://nos.nl/artikel/2040059-groei-payrolling-bij-gemeenten-ongewenst.html

Ron Meyer stelt daarom de volgende vragen aan het college van B&W in Heerlen.

  1. 85% van de gemeenten schijnt gebruik te maken van payrolling. Minister Asscher noemt dit een ongewenste situatie. Maakt de gemeente Heerlen gebruik van payrollconstructies? Zo ja, waarom en hoeveel medewerkers hebben hiermee te kampen?
  2. Hoe groot is de zogenaamde "flexibele schil" in de organisatie van de gemeente Heerlen? Concreet: hoeveel uitzendkrachten, payrollers, detacheringen, zzp’ers en medewerkers met enige vorm van tijdelijk contract werken voor de gemeente Heerlen?
  3. Deelt u de opvatting van Minister Asscher en de SP-fractie dat payrolling “ongewenst” is en het niet van respect getuigt om “mensen zo ongelijk te behandelen”?
  4. Deelt u de opvatting van Minister Asscher en de SP-fractie dat de overheid het goede voorbeeld moet geven en volledig zou moeten stoppen met payrollconstructies?
    Zo nee, waarom niet? Zo ja, wanneer neemt u die nu hiermee te maken hebben, in dienst?
  5. Bent u bereid te garanderen dat u geen overbodige precarisering van arbeid (via bijvoorbeeld payrollconstructies) meer toestaat?

U bent hier