h

Beloning baanbrekend werk blijft

21 augustus 2015

Beloning baanbrekend werk blijft

Foto: Baanbrekend werk: een extra kans voor Heerlenaren

De veelbesproken 1 euro per uur voor medewerkers van Baanbrekend Werk blijft. Eerder deden geruchten de ronde dat de 1 euro zou verdwijnen, waarop fractievoorzitter Ron Meyer dat al onacceptabel noemde. Uit beantwoording van vragen van de SP aan het college blijkt dat de 1 euro behouden blijft.

In Baanbrekend Werk worden mensen die vaak heel lang zonder werk thuis gezeten hebben, klaargestoomd om weer aan de slag te kunnen. Daarbij doen zij voor een deel ook werk, door een aantal uren allerlei klussen in de stad en in de buurten te doen. Omdat er dus ook gewoon gewerkt wordt, betaalt Heerlen vanaf het begin van Baanbrekend Werk aan de deelnemers bovenop hun uitkering € 1,- per uur extra.

In 2009 was Heerlen een van de eerste gemeenten die begon met een nieuwe aanpak rond re-integratie. Tot dan toe deden gemeenten dat vooral door het betalen van bakken vol geld aan particuliere re-integratiebureau’s. Die boekten nauwelijks resultaten.

Een Baanbrekend Werk-achtige aanpak is daarna door veel gemeenten in het land gevolgd. Maar met meestal een belangrijk verschil, namelijk dat dit elders in het land haast altijd met alleen behoud van uitkering, dus zonder € 1,- per uur extra, moet gebeuren. Ook al wordt er gewoon productief gewerkt.

De SP maakt zich ook zorgen over verdringing van bestaand werk, door inzet van Baanbrekend Werk. Daarbij zullen we voortdurend de vinger aan de pols houden om ervoor te zorgen dat Baanbrekend Werk blijft doen waarvoor het is opgestart: mensen klaarstomen voor een baan! En dat binnen een afgesproken en afzienbare termijn.

Bekijk hier de antwoorden op de raadsvragen: http://heerlen.notudoc.nl/cgi-bin/showdoc.cgi/action=view/id=1297576/antwoorden_Ducornez_22072015.pdf

U bent hier