h

Verval Rijksmonument "Lomahuis" in Hoensbroek

30 augustus 2015

Verval Rijksmonument "Lomahuis" in Hoensbroek

Foto: Jan Kusters

Heerlen gaat prat op haar Rijksmonumenten. De stad telt er verschillende, verspreid over het hele grondgebied. Zo staan er ook in Hoensbroek diverse Rijksmonumenten, waaronder Kasteel Hoensbroek, de kleine Sint Jan en de arbeiderswoningen aan de Nieuwenhofstraat.
Deze locaties worden goed onderhouden en verkeren in een perfecte staat. Zo hoort het ook bij Rijksmonumenten. Dat geldt echter niet voor het Lomahuis, ook een Rijksmonument in Hoensbroek.

Gelegen aan de Buttingstraat en gebouwd in 1929, was dit markante gebouw lange tijd het onderkomen voor jongemannen van het Nederlandse Jongelingen Verbond. Het gold als een protestants gezellenhuis.
Het kreeg de status van  Rijksmonument maar is nu meer en meer in verval aan het geraken. Het pand wordt niet meer onderhouden, wat ook van buiten goed te zien is.

Heel veel inwoners van Hoensbroek storen zich eraan en vragen zich af of dit niet anders kan. Daarom ging SP-raadslid Jan Küsters op pad om dit verval met eigen ogen te bekijken. Op grond hiervan, stelde hij schriftelijke vragen aan het College van B&W. Zo vroeg hij het College onder andere om de huidige eigenaar te sommeren het achterstallige onderhoud uit te voeren. Dit is de eigenaar van een Rijksmonument immers verplicht. Zo kan het pand weer zijn volle glorie en uitstraling als voorheen krijgen.
Jan Kusters zal de voortgang hierin zeker blijven volgen.

U bent hier