h

Zorgen over kwaliteit én toegankelijkheid Jeugdzorg

27 januari 2016

Zorgen over kwaliteit én toegankelijkheid Jeugdzorg

Foto: sp amersfoort

De cliëntenraden van XONAR, Gastenhof, Rubicon, Mutsaersstichting, Icarus en PSW Junior hebben een brandbrief gestuurd aan de bestuurders van hun eigen instellingen en aan de gemeenten. Hierin spreken ze hun zorg uit over de kwaliteit en de toegankelijkheid van de jeugdzorg. De raden geven aan dat deze zorg te laat start, de hulp kwalitatief niet volwaardig is en dat de privacy van de betrokken kinderen, jeugdigen en gezinnen onvoldoende gewaarborgd is.

Dit alles was reden genoeg voor raadslid Chris Hesse om namens de SP fractie het College van B&W een aantal kritische vragen hierover te stellen.

  1. Heeft u kennis genomen van het artikel in Dagblad de Limburger van 15 januari 2016, waarin de gezamenlijke cliëntenraden van jeugdzorginstellingen de noodbel luiden?
  2. Heeft het College (inmiddels) de brief ontvangen van de gezamenlijke cliëntenraden?
  3. Is (of was) het College bekend met de kritiek die wordt uitgesproken ten aanzien van de uitvoering van de taken in de Jeugdzorg, de wachttijden en de privacybescherming?
  4. Wat vind het College van deze kritiek op deze verschillende onderdelen?
  5. Voelt de gemeente (danwel het College) zich, als verantwoordelijke voor de inrichting en organisatie van de jeugdzorg, door deze kritiek aangesproken?
  6. Zo ja, welke zorgen worden door het College erkend en op welke wijze gaat het College deze alarmerende situaties aanpakken?
  7. Zo nee, welke niet en waarom niet?
  8. Deelt het College het standpunt van Kinderombudsman Marc Dullaert dat ‘de beschikbaarheid en de kwaliteit van de jeugdhulp worden bedreigd’?
  9. Is het College het met de stelling eens dat, sinds de gemeenten verantwoordelijk zijn voor de jeugdhulp, de bureaucratische rompslomp alleen maar is toegenomen?
  10. Heeft de gemeente Heerlen sinds de transitie van de Jeugdzorg naar de gemeenten, een klanttevredenheidsonderzoek gehouden?
  11. Zo ja, wat was daarvan de uitkomst?
  12. Zo nee, bent u van plan om op korte termijn zo’n onderzoek te houden?

U bent hier