h

Blijven inhalen, zo links mogelijk: tweede termijn Algemene Beschouwingen

10 november 2016

Blijven inhalen, zo links mogelijk: tweede termijn Algemene Beschouwingen

Foto: Dominique Ducornez

Ron Meyer, fractievoorzitter van de SP, bracht tijdens de tweede dag van de Algemene Beschouwingen/Begrotingsbesprekingen van de Gemeenteraad van Heerlen, deze standpunten naar voren:

Voorzitter, inhalen doe je over links. Zo besloot ik gisteren het betoog van de SP.

Niet alleen inhalen, maar ook aanscherpen en corrigeren, kan het best over links. Laten we dat vandaag doen.

Verspilling in de zorg: perverse winst en gegraai aan de top

Met het nieuws over geldverspilling in de (commerciële) jeugdzorg lijken we een open zenuw geraakt te hebben. Velen willen hun verhaal kwijt.

Gisteren openbaarden we een winstmarge van 63% van een bedrijf dat ruim een miljoen winst maakte. Niet in de fabriek van dure auto's, maar in de jeugdzorg. Betaald met gemeenschapsgeld.

Met hulp van heel veel goedwillende mensen uit de jeugdzorg zelf kunnen we vandaag nog wat scherper zijn. Het probleem is grofweg in te delen in 2 categorieën:

1) perverse winstmarges van commerciële jongens.
Gisteren noemden we er 1. Daar kunnen er vandaag nog 2 bij. 2 bedrijven met winstmarges van 56% en 25%

2) gegraai aan de top bij de grote jongens.
Alleen al bij de Koraalgroep werd door de bestuurders ruim 2 ton verdiend, met in totaal 2 miljoen aan beloning voor de hoogste bestuurders. Zorggeld, voorzitter, zorggeld.

Het Rode Mannetje is harder nodig dan ooit. Tegen gegraai en perverse winsten met zorggeld.
Anders gezegd: wie zorginstellingen gaat zien als commerciële bedrijven, moet niet raar opkijken dat ze zich zo gaan gedragen.

Verwarde personen: voorzitter, niet alleen de perverse marktwerking, maar ook de Haagse bezuinigingen op ouderen en zieken trekken een zware wissel. Gisteren bereikte ons het nieuws dat veel ouderen- die nergens anders terecht kunnen- opvang zoeken in ziekenhuizen. Hoe zit dat in Heerlen? Bestaan dergelijke dramatische (en veel duurdere) situaties ook in onze stad?

Daarnaast blijkt er een extreme stijging van het aantal verwarde personen. Landelijk, maar ook in Heerlen. In onze stad is het aantal verwarde personen gestegen van 171 (2015) tot 259 (alleen nog maar tot 1 okt 2016). Een stijging toen al van ongeveer 50% in 1 jaar tijd.

Over een noodzakelijke, forse inhaalslag gesproken. Van behandeling op de juiste plek tot ondersteuning vanuit het Sociaal Buurt Team.

Toezichthouders: het antwoord van de Burgemeester over toezicht in onze stad vindt de SP-fractie behoorlijk teleurstellend. Er is een gapend gat van toezicht op straat. Het aantal toezichthouders werd drastisch verminderd, terwijl het aantal BOA's nog niet uitgebreid is. Een onbegrijpelijke gang van zaken en een onnodig en onacceptabel gat in het toezicht.

Werk: Heerlen heeft relatief veel banen. Meer dan het landelijk gemiddelde. Maar Heerlen heeft ook veel werkloosheid. Hoe kan dat? Heerlen heeft veel banen voor mensen die niet in Heerlen wonen en relatief weinig banen voor mensen die wel in Heerlen wonen. Dat eerste is geen probleem (want centrumgemeente), maar dat laatste wel.

Grofweg: we hebben veel kantoorbanen, maar weinig Nedcar-werk. We hebben veel denkwerk, maar weinig maakwerk. En warempel, waar stoppen we relatief veel geld en tijd in: in werk waar veel denk- en datawerk in zit. Zoals Smart Services, waar in 2017 ruim 2 miljoen in gestopt wordt.

Voorzitter, de SP fractie pleitte de afgelopen jaren vaker voor een Plan van de Arbeid. Investeringen en aandacht in werk voor de blauwe overalls. En als het nodig is, zijn we bereid om veel geld te stoppen in het structureel uitbreiden van Werk-voor-Heerlen. Onze mensen moeten aan de slag!

Buurten: er is veel aandacht voor het centrum en dat is begrijpelijk gezien de bijzondere doorbraken en projecten aldaar. Maar we mogen de aandacht voor onze buurten niet laten verslappen. We investeerden tientallen miljoenen in Hoensbroek, de Molenberg en Bekkerveld. Om nog maar te zwijgen over de vele sociale investeringen in onder andere MSP, de Passart en vele andere buurten.

Onze buurten zijn cruciaal voor onze gemeenschap en identiteit. En dat mag iedereen weten.

Tot slot: Deze Begroting krijgt onze steun. Blijven inhalen. Zo links mogelijk. Met veel moed en vastberadenheid.

Er valt nog een wereld te winnen.

Aan het einde van de vergadering werd de begroting 2017 aangenomen en kreeg de SP steun voor haar drie ingediende moties:

motie 1 euro vrijwilligerswerk

motie jeugdzorg

motie proef openbaar vervoer

U bent hier