h

Provinciale steun voor herdenkingsproject Struikelstenen.

16 september 2017

Provinciale steun voor herdenkingsproject Struikelstenen.

Foto: Dominique Ducornez

De provincie wilde er eerst niet aan. Daarbij was echter buiten het Heerlense SP-statenlid Yolanda Claessens gerekend! Zij dwong het provinciebestuur alsnog aan de slag te gaan met het herdenkingsproject "Struikelstenen". Een unanieme statencommissie volgde haar hierin.

Het provinciebestuur neemt nu het voortouw om het project om struikelstenen te plaatsen voor 900 Limburgse slachtoffers van de Nazi-terreur in WOII alsnog te realiseren. De provincie zal hiervoor met de comités achter het initiatief en de gemeenten waar de stenen nog gelegd moeten worden, gaan bespreken hoe hieraan vorm te geven.

Struikelstenen zijn kubusvormige metalen klinkers die in de stoep voor een huis worden aangebracht, waar slachtoffers van de nazi's in de oorlog woonden. In Heerlen zijn op verschillende plaatsen al struikelstenen te vinden.

In eerste instantie leek het erop dat het project voortijdig zou stoppen omdat de comités te weinig subsidie van de provincie zou krijgen om verder te gaan met het leggen van struikelstenen op plekken waar deze nog ontbreken. De provincie heeft zich nu bereid verklaard met meer geld over de brug te komen maar wil dat ook de gemeenten zelf én andere partijen hun duit in het zakje zullen doen.

U bent hier