h

Lancering Hub Cobben Prijs

9 oktober 2017

Lancering Hub Cobben Prijs

Foto: SP

Onder grote belangstelling werd maandag 9 oktober de Hub Cobben Prijs gelanceerd met een lezing over deze Hoensbroekse legende.
Vanaf 18 september 2018 zal de Prijs jaarlijks uitgereikt worden aan een persoon of organisatie die zich op indrukwekkende wijze voor sociale rechtvaardigheid heeft ingezet en indruk heeft gemaakt in Limburg. Kandidaten kunnen worden aangemeld via www.hubcobbenprijs.nl

De pijs is vernoemd naar de legendarische vakbondsleider Hub Cobben. Cobben (Hoensbroek, 1908 – 1976) was vakbondsleider van de ABW en kartrekker van de Mars op Den Haag van duizenden Limburgse mijnwerkers voor betere pensioenen op 18 september 1975. Als oud-mijnwerker maakte hij grote indruk met zijn bevlogen acties. Zo klom hij op het podium tijdens een bijeenkomst met toenmalig minister Joop den Uyl. Heel veel Limburgers herkenden zich in zijn verontwaardiging over de slechte pensioenen van tienduizenden mijnwerkers en de manier waarop zij werden afgedankt. De Hub Cobben Prijs is een initiatief van SP-fractievoorzitter Ron Meyer uit Heerlen en geschiedenisleraar Martin van der Weerden uit Kerkrade.

“Er wordt wel eens gezegd dat Limburgers tam zijn en nooit in actie kwamen. Dat is historisch onjuist. Limburg kent een interessante geschiedenis van acties voor sociale rechtvaardigheid. Van de werkvloer tot de buurt.” aldus Martin van der Weerden.

Ron Meyer voegt hieraan toe: “Deze prijs eert de historische sociale strijd en stimuleert de toekomstige. Hij draagt de naam van een gewone man met een enorme legende. De Hub Cobben Prijs zoekt de beste voorbeelden van mensen die handelen naar de gedachte: Als mensen samen in actie komen, is alles mogelijk.

 

 

 

U bent hier