h

Coalitieakkoord Heerlen: afspraken over onderwijs, sport, het centrum en cultuur

27 april 2018

Coalitieakkoord Heerlen: afspraken over onderwijs, sport, het centrum en cultuur

Foto: jordy clemens

De partijen die in Heerlen over een nieuwe coalitie onderhandelden hebben onderstaande afspraken over de onderwerpen onderwijs, sport, het centrum en cultuur, opgenomen in in het nieuwe coalitieakkoord.

Onderwijs

Onderwijs gaat over kansen. Wij willen dat elk kind zoveel mogelijk kansen krijgt in het leven, ook als het uit een achterstandspositie moet komen. Onderwijs biedt de kans tot ontplooiing en het ontwikkelen en volop benutten van talenten. Succesvol onderwijsbeleid gaat uit van een samenwerking tussen onderwijs, zorg, bedrijfsleven en overheid.

Huisvesting
De komende jaren geven we nader invulling aan het Integraal Huisvestingsplan Primair Onderwijs. We gaan snel aan de slag met de renovaties van basisscholen in onder meer Rennemig, Welten, Heksenberg en de Passart en de nieuwbouw van de bmv’s Hoensbroek-Zuid en Heerlerbaan. Telkens kiezen we daar voor complete voorzieningen, die ruimte bieden aan doorlopende leerlijnen en aansluiting hebben met (preventieve) zorg. Basisschool Sint Tarcisius willen we bij voorkeur huisvesten in de oude HTS aan het Bekkerveld. Eventuele extra investeringen gaan niet ten koste van andere scholen.

Wij staan voor een goede school op loopafstand voor ieder kind. Toch zien we in toenemende mate dat scholen krimpen en minder divers van samenstelling worden doordat kinderen naar een basisschool buiten de buurt gaan. Tegelijkertijd groeien enkele scholen steeds meer uit hun voegen, wat onder meer groeiende (verkeers)overlast voor betreffende buurten met zich meebrengt. Dat moet stoppen. Daarom gaan we alle mogelijkheden benutten om ervoor zorgen dat kinderen zoveel mogelijk in hun eigen buurt naar school gaan.

We vernieuwen het Sintjanscollege in Hoensbroek op de huidige locatie.

We gaan ons inspannen om zoveel mogelijk studenten terug in ons stadscentrum te krijgen. Dat kan via onderwijsaanbod, maar ook via bijvoorbeeld een aantrekkelijke studentenintro en een aanbod van flexibele studieplekken in onze stad.

Onderwijs overig

  • We zorgen voor zoveel mogelijk Brede Scholen, waar onderwijs, zorg en voor- en voorschoolse educatie samen kunnen worden aangeboden.
  • We werken samen met scholen bij het aanbieden van cultuureducatie, burgerschap, buur-taalonderwijs (Duits en Frans) en internationalisering.
  • De aanpak van de laaggeletterdheid verdient extra aandacht, bij voorkeur op een vraaggerichte manier en in samenwerking met onderwijspartijen (conform VDL-taaltrajecten). Hierbij is er nadrukkelijk ook een rol weggelegd voor vrijwilligers.
  • In het leerlingenvervoer gaan we samen met alle betrokken partijen op zoek naar slimme verbindingen en oplossingen. We gaan uit van zelfstandigheid, maar helpen waar nodig.
  • Met het MBO gaan we kwaliteitsafspraken maken over toegankelijkheid, zorg en aansluiting op de regionale arbeidsmarkt.
  • De gemeente stimuleert de vorming van vraaggerichte onderwijsketens en leer-werktrajecten rondom de knelpuntsectoren, zoals de zorg. Ook de Smart Services Campus kan hierin een belangrijke rol vervullen, onder meer richting primair en secundair onderwijs.
  • De groep jongeren tussen de 15 en 27 jaar zonder werk, opleiding of uitkering is nog steeds te groot. We zoeken de samenwerking met onze partners op om ervoor te zorgen dat we in onze integrale aanpak nóg meer aandacht voor deze groep kunnen hebben.
  • De gemeente stimuleert de vorming van vraaggerichte onderwijsketens en leer-werktrajecten rondom de knelpuntsectoren, zoals de zorg. Ook de Smart Services Campus kan hierin een belangrijke rol vervullen, ook richting primair en secundair onderwijs.

Sport

Sport biedt ontspanning, is gezond en brengt mensen bij elkaar. Dat gunnen we jong en oud in onze hele stad en dus werken we aan een stevig sport- en verenigingsklimaat. In Heerlen kan iedereen meedoen, ongeacht leeftijd of handicap.

Heerlen heeft – mede door een consequent accommodatiebeleid in de afgelopen jaren - een goed netwerk van sportvoorzieningen. Deze lijn zetten we door. Daarnaast bekijken we of we op sommige plekken verenigingen kunnen stimuleren, bijvoorbeeld via tarieven of (extra) waarderingssubsidies. Speciale aandacht is er voor de verbinding van sportclubs (maar bv. ook scoutinggroepen) met de buurt waarin ze actief zijn.

We onderschrijven het belang van zwemmen voor de veiligheid en gezondheid van onze inwoners. Daarom blijven we schoolzwemmen aanbieden en gaan we nog pro-actiever aan de slag om ervoor te zorgen dat nóg meer kinderen een diploma kunnen halen.

We gaan op zoek naar manieren om sport en ons participatiebeleid in ons beleid meer met elkaar te verbinden. We moedigen mensen aan om zich als vrijwilliger in te zetten bij onze sportverenigingen.

Het sportplatform wordt de komende jaren verder doorontwikkeld.

We hebben de komende periode speciale aandacht voor sport en bewegen voor ouderen.

Centrum

De afgelopen jaren zijn belangrijke stappen gezet bij de herontwikkeling van het centrum. Operatie Hartslag maakte een einde aan de dominante aanwezigheid van de drugsscene met de daar mee gepaard gaande criminaliteit, overlast en sociale ellende rond het station en in de omgeving daarvan.

Met het Bidbook Centrum, en de financiële steun die we daarbij van de provincie en IBA krijgen hebben we een belangrijke impuls kunnen geven aan de verdere ontwikkeling die we nastreven, zoals het uit de markt nemen van overbodige vierkante meters retail en kantoren, het bieden van meer woonruimte, het compacter maken van het centrum, groen, beleving, cultuur enzovoorts. Daarmee komt er volop vaart in bijvoorbeeld de uitbreiding van de Nieuwe Nor, de nieuwe huisvesting van het stadskantoor, en het eindelijk slopen en met woningen invullen van Schinkel Zuid.

Wij zijn heel blij met de voorstellen die de provincie nu via het “Limburgs aanbod” doet om hier ook verder nog een stevige impuls te bieden, en de kwaliteit verder te verhogen. Immers met de nu in gang gezette initiatieven zijn we er nog lang niet.

We bouwen samen aan de toekomst van Heerlen. Daarbij hanteren we zes uitgangspunten:

  1. Hart van Parkstad: Centrum voor de hele regio
  2. Het verhaal van Heerlen: Vertel het verhaal van stad en streek
  3. Levendigheid en beleving: Hier zijn mensen graag
  4. Kwaliteit: Waarde boven winst
  5. Lef: Experimenteer!
  6. Duurzaamheid

En de volgende concrete punten:

  • Een volwaardig centrumbad is niet alleen een belangrijke voorziening in het kader van sport en bewegen voor dit deel van de gemeente, maar ook een essentiële stap bij het versterken van de beleving. Wij onderzoeken de mogelijkheid dit zo duurzaam mogelijk vorm te geven. Waarbij overigens ook zwembad Otterveurdt als zwemvoorziening voor Parkstad Noord gerenoveerd wordt.  Het beheer van beide zwemvoorzieningen wordt in samenhang geregeld.
  • Maak van de nieuwe invulling van het centrum geen 13 in een dozijn aanpak. Betrek creatieve denkers, de vele positief ingestelde ondernemers én bewoners gedurende het hele proces bij de invulling hiervan. Kies in ieder geval voor meer groen en water.
  • De horeca in het centrum kent een positieve ontwikkeling. Geef hier verdere ruimte voor.
  • We geloven in de Milkshake-methode: 90% kwaliteit en 10% de boel opschudden met experimenten en vernieuwing. Het Stadslab wordt dé plek voor ontwikkeling van nieuwe ideeën en initiatieven.
  • Communiceer over ontwikkelingen. Bij elke ontwikkeling in onze stad, vertellen we wat er gebeurt.
  • We steunen kleine en grote initiatieven voor meer beleving en bekijken wat wel kan in plaats van wat niet kan.
  • Wij proberen onderwijs weer een plek in het centrum te geven en gaan daarover in gesprek met de diverse onderwijsinstellingen.
  • Wij zijn een positieve gesprekspartner van de creatieve industrie die graag een plek in onze stad wil hebben.
  • Wij werken graag samen met ondernemers die samen met ons de schouders onder positieve ontwikkelingen in onze stad willen zetten. We pakken de overlast van leegstand en verloedering aan. Onderdeel daarvan is het publiekelijk benoemen van goede en slechte voorbeelden.
  • Wij stimuleren en faciliteren Bedrijfs Investeringszones (BIZ), in samenhang met de precarioheffing.
  • Het Gevelfonds wordt actiever ingezet
  • We kiezen voor een bredere en verdiepende ontwikkeling van Street Art.
  • Het IBE-festival is een prachtig voorbeeld van een bij Heerlen passend evenement. Het mag van ons verder groeien. En gekoppeld worden aan een bredere ontwikkeling van Street Art.
  • Er wordt substantieel financiële ruimte vrijgemaakt om in het centrum zichtbaar en tastbaar het verhaal van de stad te vertellen.
  • Het Romeins Kwartier wordt een plek waar we fysiek op beproefde én vernieuwende manieren het Romeins verleden van onze stad zichtbaar, tastbaar en beleefbaar maken.
  • Wat betreft parkeren zetten we de ontwikkeling door van de zonering; met goedkopere tarieven op straat als deze verder van het centrum liggen. Dit inclusief de al geplande uitbreiding van de langparkeermogelijkheden. Goedkoper parkeren in de particuliere parkeergarages willen wij als gemeente mede stimuleren als óók ondernemers en vastgoedeigenaren hier een bijdrage aan leveren. Straatparkeren in de straten in het centrum kan daar dan gelijke tred mee houden
  • De Limburg-propositie biedt een uitstekende mogelijkheid om de Heerlense ambities rond duurzaamheid in het centrum van Heerlen in daden om te zetten  bij de ontwikkelingen die hier nu worden ingezet

Cultuur

Heerlen staat stevig op de kaart als stad van cultuur en erfgoed. De komende jaren willen daarop doorbouwen, maar zoeken we ook verder de verbreding én de verdieping. Meer mensen moeten kunnen meedoen en de Culturele Lente moet nu ook in onze buurten zichtbaar en aanraakbaar worden. Ook juichen we samenwerking tussen de vele culturele instellingen en evenementen in onze stad actief toe.

Meedoen met cultuur
Meer mensen moeten de komende jaren bereikt worden met ons cultuuraanbod. Amateurkunst en projecten in buurten zijn daarbij belangrijke hulpmiddelen. We geloven dat het bereiken van meer Heerlenaren zorgt voor draagvlak én hogere kwaliteit.

We hechten veel belang aan het rijke culturele verenigingsleven, van harmonie tot carnavalsvereniging, van koor tot heemkunde, van schutterij tot amateurtoneel. Waar mogelijk steunen we goede initiatieven van deze onmisbare vrijwilligers. Het cultuurplatform vervult hierin een belangrijke rol.

Talentontwikkeling
We gaan het productieklimaat in Heerlen verder verstevigen. Lokale talenten krijgen de ruimte en we zorgen voor een aanbod van hoog niveau om hen voortdurend te inspireren en uit te dagen. Met name op het gebied van Street Art, popmuziek, film, en podiumkunsten liggen er de komende jaren volop kansen.

Cultureel ondernemerschap moedigen we aan en waar nodig en mogelijk ondersteunen we startende ondernemers.

Cultuur en onderwijs
We zetten in op cultuureducatie om zoveel mogelijk Heerlense kinderen kennis te laten maken met cultuur en erfgoed. De komende jaren verdient dat uitbreiding, waarbij we cultuureducatie gaan verbinden met onze eigen uitvoerders, instellingen en buurten.

Cultuureducatie gaat ook over het verhaal van onze stad. Daarom kunnen kinderen op Heerlense scholen de komende jaren gratis naar één van onze historische musea.

Cultuur op straat
Heerlen is de afgelopen jaren uitgegroeid tot Street Art hoofdstad van Nederland. Dit bouwen we verder uit door zowel te verdiepen (kwaliteit) en te verbreden (o.a. talentontwikkeling). We gaan door met het zichtbaar en beleefbaar maken van het Verhaal van Heerlen. Nog veel vaker moeten Heerlenaren de komende jaren aanlopen tegen archeologie, monumenten en immaterieel erfgoed. Ook stimuleren we dat er de komende jaren meer kleine en onorthodoxe initiatieven komen die op allerlei manieren het verhaal van de stad vertellen.

Royal
De Limburg-propositie en onze goede samenwerking met de provincie Limburg bieden ons de komende jaren wellicht een kans om de monumentale Royal eindelijk weer een invulling geven. Onze ambitie is het om meerdere filmgerelateerde functies in het gebouw samen te brengen. Een kwalitatief hoogstaand filmhuis maakt hier in ieder geval onderdeel van uit.

Historische musea
- Het Thermenmuseum wordt de komende jaren, als onderdeel van het Romeins Kwartier, volledig vernieuwd. De Limburg-propositie en de samenwerking met de provincie Limburg kunnen de ontwikkeling van het museum en het Romeins Kwartier naar een hoog kwaliteitsniveau brengen.
- De uitbreiding van het Mijnmuseum komt er: op de huidige plek bij het oude schachtgebouw als dat kan, elders in het centrum als dat moet.
- Kasteel Hoensbroek is een juweel voor onze gemeente. We proberen de komende jaren meer bezoekers te trekken en zetten het kasteel vaker in bij representatieve gelegenheden.

U bent hier