h

Coalitiebesprekingen Heerlen: overeenstemming over ruimtelijke ordening, mobiliteit en duurzaamheid

17 april 2018

Coalitiebesprekingen Heerlen: overeenstemming over ruimtelijke ordening, mobiliteit en duurzaamheid

Foto: jordy clemens

De partijen die in Heerlen over een nieuwe coalitie onderhandelen (SP, OPH, CDA, VVD/D66 en GroenLinks) zijn het eens geworden over de onderwerpen ruimtelijke ordening, mobiliteit en duurzaamheid.

1. Ruimtelijke ordening

Bestemmingsplannen
Het actualiseren van bestemmingsplannen en het wegwerken van zogenaamde ‘witte vlekken’ gaat onverminderd door.

Omgevingswet
De nieuwe omgevingswet vraagt een intensieve voorbereiding maar biedt voor gemeentes ook volop kansen op integraal beleid. Wij zien die kansen nadrukkelijk en staan daarom voor optimale afstemming. Daarin spelen burgerparticipatie en milieu de komende jaren een belangrijke rol.

Sibelco-groevegebied
De komende jaren moeten we komen tot een definitieve oplossing voor het groevegebied van Sibelco. Op termijn zal voor het hele gebied de bestemming natuur en recreatie gaan gelden. De gemeente zal daartoe de nodige besluiten nemen en waar nodig voorbereidingen treffen. De Mijnsteenberg ON IV wordt niet afgegraven en wordt op korte termijn een gemeentelijk cultuurhistorisch monument. Het bestaande Masterplan voor de groeves is daarmee feitelijk achterhaald. We blijven over bovenstaande in overleg met alle betrokkenen, zoals de provincie Limburg, Sibelco en de buurtbewoners.

Structuurvisie
We gaan in de hele gemeente aan de slag met het uitwerken van de uitvoeringplannen.

2. Mobiliteit en verkeer

Verkeerscirculatie
Voor Hoensbroek en het centrum gaan we de verkeerscirculatie opnieuw tegen het licht houden, waarbij we onder meer oog hebben voor doorstroming, veiligheid en milieueffecten.

Intercity Aken en verder
We blijven ons onverminderd inzetten voor een intercityverbinding met Aken en wellicht zelfs naar Keulen. Dit doen we nadrukkelijk samen met de andere tripool-steden in Zuid-Limburg en de provincie. Dit geldt eveneens voor de Avantislijn.

Gratis bus naar het centrum
De partijen spreken de ambitie uit dat iedereen een dag per week gratis naar het centrum kan reizen. Dit moet samen met Arriva en de provincie verder worden uitgewerkt.

De bus in de buurt
Elke buurt moet per bus bereikbaar zijn. Hiervoor gaan we ons sterk maken richting provincie en Arriva. Denk aan bijvoorbeeld een busverbinding met Station Hoensbroek (en de buurt Nieuw-Lotbroek) en een busverbinding met Avantis/Trilandis.

Fietsen stimuleren
Fietsgebruik willen we zoveel mogelijk stimuleren. Daarom richten we de openbare ruimte fietsvriendelijk in, met onder andere veilige oversteekplekken, snelfietsroutes en fietsvriendelijke verkeerslichten.

Parkeren buurten
Parkeren vereist in elke buurt maatwerk. Buiten Heerlen-centrum voeren we nergens betaald parkeren in.

Buitenring
In de komende periode zullen de Parkstadgemeenten invulling moeten geven aan de financiële inspanningsverplichting zoals afgesproken met de Provincie Limburg in het kader van de opbrengsten van de gebiedsontwikkeling langs de buitenring. Wij gaan hierover het gesprek aan met de andere gemeenten om tot een, bij de afspraak passende, uitwerking en verdeelsleutel te komen.

3. Duurzaamheid en milieu                                                                          De gemeente stimuleert, jaagt aan, versnelt, geeft zelf het goede voorbeeld én initieert.

PALET
Kader voor ons energiebeleid is energieneutraliteit in 2040. In PALET (Parkstad Limburg Energietransitie) heeft Heerlen samen met de andere Parkstadgemeenten vastgelegd hoe onze regio door een aantal samenhangende maatregelen in 2040 energieneutraal kan zijn. Hiertoe moeten we inzetten op zowel energiebesparing als op het groen opwekken en hergebruiken van energie. Bij al deze acties zoeken we voortdurend de samenwerking met Parkstad en de provincie Limburg.

Schooldakenrevolutie
De komende jaren gaan we bij alle nieuwbouw en renovatie van schoolgebouwen, de daken voorzien van zonnepalen. Bij andere gemeentelijke gebouwen en scholen gaan we de komende jaren bekijken of en hoe we daar zonnepanelen kunnen plaatsen.

Windenergie
Windmolens leveren relatief veel energie en zijn efficiënt. Daarom wijzen we windenergie op voorhand niet af. Wij kunnen echter uitsluitend windmolens in onze gemeente accepteren als deze geen onevenredige overlast voor de omgeving veroorzaken én als de baten van de winenergie ook in de omgeving terechtkomen.

Corporatiewoningen
Misschien wel de grootste opgave (maar ook de opgave met het grootste potentieel) is de verduurzaming van de corporatiewoningen, waarvan Heerlen er veel heeft. Samen met de woningcorporaties gaan we hiermee versneld aan de slag en zorgen we dat verduurzaming een prominente plek krijgt in de prestatieafspraken met de corporaties.

Duurzaam gedrag stimuleren
We maken het voor Heerlenaren nóg aantrekkelijker om milieuvriendelijk te leven. Dit doen we onder meer door te bekijken hoe we lopen, fietsen en openbaar vervoergebruik zo laagdrempelig en aantrekkelijk mogelijk kunnen maken. Oplichtend asfalt bij fietspaden en goede fietsenstallingen zijn hiervan voorbeelden. Ook helpen we burgers op weg en geven we concrete tips via energie- en afvalcoaches die de buurten in trekken en mensen adviseren over energiegebruik en afvalscheiding. We realiseren een bewaakte en overdekte fietsenstalling aan de noordkant van het centrum. Bovendien wijzen we inwoners, ondernemers en anderen in onze stad actief op mogelijke subsidies voor het plaatsen van fietsoplaadpunten.

Mijnwater
We zijn trots op het succes van Mijnwater, een bedrijf dat ontstond vanuit de gemeente Heerlen en nu voorop loopt in technieken voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Mijnwater speelt de komende jaren een grote rol in de verduurzamingsopgave van onze stad en regio.

Circulaire economie
Met de stijgende bouw- en grondstofprijzen wordt hergebruik van grondstoffen steeds belangrijker. Daarom stellen we voor dat de komende jaren bij elke sloop wordt bekeken of hergebruik van materialen mogelijk is. Het gemeentelijk sloopfonds biedt hierbij aanvullende kansen. Ook gaan we in ons afvalbeleid door op de ingeslagen weg, waarbij de belangrijkste uitgangspunten zijn dat scheiden moet lonen en de vervuiler betaalt. Laagdrempelige toegang tot milieuparken draagt hieraan bij. We zullen bij elk project in ons centrum de fysieke objecten volledig asbestvrij maken en bruikbaar materiaal dat bij sloop of verbouwing vrij komt inzetten voor hergebruik.

Groene revolutie = sociale revolutie
De baten en lasten van verduurzaming moeten in balans zijn. Daarom mogen maatregelen op dit vlak niet leiden tot hogere (woon)lasten. Een goed voorbeeld is het zonnepanelenproject, waarbij huishoudens tegelijkertijd een bijdrage leveren aan de opwekking van groene energie én er zelf financieel beter van worden. Op die manier ontstaan ambassadeurs van de Groene Revolutie.

Duurzaam centrum van Parkstad
Samen met IBA Parkstad en de Provincie Limburg zorgen we ervoor dat Heerlen-centrum een substantiële bijdrage levert aan de verduurzaming van onze regio. We zullen 5000 zonnepanelen plaatsen in het centrum. Bij elk project zullen we de maximale inspanning verrichten om gebouwen op mijnwater aan te sluiten en we zullen bij elk project optimaal isoleren.

Aardgasloze buurt
We hebben de ambitie om de komende periode een Heerlense buurt (500 woningen) volledig te ontgassen.

Klimaatbegroting
De gemeente Heerlen geeft duurzaamheid en vergroening een belangrijke plek in haar beleid. Hoeksteen daarvan wordt het opstellen van een jaarlijkse klimaatbegroting, waarin we inzichtelijk maken wat we het komende jaar in de hele gemeente aan verduurzaming gaan doen en welke uitgaven we daarvoor doen. Daarnaast gaan we in ons inkoopbeleid, bijvoorbeeld bij de vernieuwing van het gemeentelijk wagenpark, nadrukkelijk op zoek naar duurzame opties.

Samenwerking
In PALET werken we samen met de andere Parkstadgemeenten samen aan energietransitie, de komende jaren wil Heerlen nog veel meer samenwerkingen gaan opzoeken. Zo gaan we op zoek naar inspirerende voorbeelden uit andere gemeentes en sluiten we aan bij het eveneens ambitieuze duurzaamheidsbeleid van de provincie Limburg.

 

 

U bent hier