h

Eerste Hub Cobben prijs toegekend

8 oktober 2018

Eerste Hub Cobben prijs toegekend

Foto: SP Heerlen

Zo'n 2000 Limburgers brachten hun stem uit op de vier genomineerden voor de Hub Cobben prijs. Deze prijs werd recent door Ron Meyer en historicus Martin van der Weerden ingesteld en wordt uitgereikt aan Limburgers die zich inzetten voor sociale strijd en rechtvaardigheid. Leraar Jan van de Ven uit Venray ontving hem als eerste voor zijn inzet tijdens "PO in actie", waarbij gestreden werd voor een beter loon en minder werkdruk voor juffen en meesters in het basisonderwijs. De prijs werd in het gemeentehuis van Heerlen door burgemeester Emile Roemer aan hem uitgereikt. 

De drie andere genomineerden waren Jacques Starreveld van het Heerlense project "Schoon GMS", Rob Coenen uit Eijsden voor zijn inzet bij het protest tegen de onveilige kerncentrale Tihange en de stichting Behoud de Mijnsteenberg uit Heerlen en Landgraaf.

Deze prijs is genoemd naar vakbondsleider Hub Cobben. Hij leidde de grote acties voor betere pensioenen voor oud-mijnwerkers in de jaren zeventig van vorige eeuw. Zo leidde hij onder andere de "Mars op den Haag" aan, waarmee duizenden mijnwerkers hun eisen kracht bij zetten. Momenteel is er in het gemeentehuis van Heerlen een tentoonstelling te bezichtigen over deze man, zijn werk en zijn betekenis.

U bent hier