h

Rechter is duidelijk in uitspraak zaak van de Mortel

27 januari 2019

Rechter is duidelijk in uitspraak zaak van de Mortel

Zoals bekend, was Jos van de Mortel een rechtszaak begonnen tegen Ron Meyer, voorzitter van SP. Hij zou foutevastgoedbazen.nl  zijn gestart, een website die verslag doet van de dubieuze praktijken van de Amsterdamse pandjesbaas Van de Mortel die in Heerlen speculeert met panden, ten koste van de gemeente en van de bewoners. Daarnaast zou Ron Meyer uitlatingen over van de Mortel gedaan hebben op Facebook. Vorige week stelde de rechter Ron Meyer echter in het gelijk, omdat hij als raadslid in Heerlen het recht en de plicht heeft om misstanden in zijn stad aan de kaak te stellen.

Jos van de Mortel is een grote vastgoedbaas, die voor honderden miljoenen aan panden bezit. In steden waar de huizenprijzen de pan uit rijzen, maar ook in gebieden waar de bevolking juist krimpt, zoals in Heerlen, waar hij in de binnenstad zo’n veertig panden en complexen bezit. Die panden koopt de foute vastgoedbaas strategisch op, om ze vervolgens te laten verloederen, in de verwachting dat de gemeente ze daarna voor een hoge prijs zal kopen. Dit is van de Mortel al vaker gelukt, onder meer in de buurgemeente Kerkrade. Maar Heerlen laat zich niet zomaar door dit soort vastgoedbazen onder druk zetten.

Politici moeten voortdurend verantwoording afleggen over alles wat ze doen. En dat is heel terecht, omdat hun optreden grote invloed kan hebben op het leven van mensen en op de samenleving. Grote ondernemers opereren meestal in de schaduw, maar hún handelen kan eveneens grote schade aanrichten; daarom kan het geen kwaad om ook hun handelen kritisch te volgen.

De situatie rond Jos van de Mortel is daarnaast ook interessant, omdat zijn optreden laat zien hoe vastgoed en politiek met elkaar verbonden zijn geraakt. Bij de raadsverkiezingen van maart vorig jaar stond hij zelfs op de lijst voor een lokale partij in Heerlen, in de hoop met voorkeurstemmen in de raad te worden gekozen. Hij kreeg kreeg hier maar weinig steun.

Wat Jos van de Mortel ook bijzonder maakt is dat hij zich als Amsterdamse vastgoedbaas zo nadrukkelijk mengt in de lokale discussies in Heerlen. Hij richt daarbij zijn pijlen voornamelijk op de SP, die volgens hem ‘een boevenclub’ is.

Zorgwekkend bij dit alles  is dat het slecht is voor onze democratie dat gekozen politici, als ze deze vastgoedbazen een weerwoord geven, voor de rechter worden gesleept.

Socialisten als Ron Meyer laten zich echter niet intimideren en deze overwinning maakt de SP in Heerlen nóg strijdbaarder. Omdat de mensen in deze oude mijnwerkersstad genoeg hebben van speculanten als Jos van de Mortel.

(gebaseerd op de column van Ronald van Raak in ThePostOnline van 25 januari 2019)

U bent hier