h

VASTGOEDBAAS SLAAT WILD OM ZICH HEEN

21 januari 2019

VASTGOEDBAAS SLAAT WILD OM ZICH HEEN

De SP strijdt al lang tegen de discutabele praktijken van sommige vastgoedbazen in Heerlen. Zoals tegen de Amsterdamse vastgoedbaas Jos van de Mortel. Die laat veel vierkante meters leegstaan en verloederen in het centrum van Heerlen. Ondertussen gaat hij te keer tegen nieuwe initiatieven in het centrum en tegen het ‘rode gemeentebestuur’. Mogelijke investeerders in het Maankwartier benadert hij om zich niet in het Maankwartier te vestigen. In 2018 kondigde hij aan dat hij de Heerlense gemeentepolitiek in wilde gaan en werd kandidaat voor de lijst Hart-Leers.  Een zetel haalde hij niet.

 

In maart 2018 nam een groep Heerlenaren - die zijn gedrag beu is - het initiatief tot de website www.foutevastgoedbazen.nl waarop te zien is wat de praktijken van Van de Mortel zijn. Met links naar krantenartikelen en foto's van panden die iedereen op straat kan zien. Ga bijvoorbeeld eens kijken bij de monumentale panden in de Honigmannstraat, die zijn volkomen verwaarloosd.
Jos van de Mortel houdt echter niet van kritiek en dus sleepte hij Ron Meyer voor de rechter. Meyer moet van hem de website uit de lucht halen, zo betoogde de advocaat van Van de Mortel.
Ron Meyer verdedigde zich en zei: ‘Jos van de Mortel valt initiatieven in Heerlen aan met tirades, verdachtmakingen en met dure advertiecampagnes in de krant. Maar oh wee als je hém aanspreekt op zijn leegstand en verloedering. Dan sleept hij je voor de rechter. Ik noem dat juridische intimidatie. Maar wij gaan niet opzij.  Als ik niet meer zou mogen zeggen en beoordelen wat iedereen ziet op straat, waar  al kranten over vol geschreven zijn én waar veel Heerlenaren zich enorm aan storen, dan wordt één van de democratische wapens mij uit handen geslagen. Als ik niet mag zeggen dat de pot de wereld verwijt dat hij zwart ziet, dat Van de Mortel de stad permanent aanklaagt over leegstand en verloedering die hij zélf mede veroorzaakt, dan is dat de wereld op zijn kop. Ik kom op voor het algemeen belang. Voor het belang van alle Heerlenaren. En daar heb ik veel voor over. Zoals het weerstaan van tirades en scheldpartijen. Maar ik ga er niet voor op zij. Ik laat me niet intimideren. Niet gisteren, niet vandaag en niet morgen. Om de simpele reden dat mijn stad het waard is.’

De rechter doet uiterlijk 22 januari uitspraak.

U bent hier