h

Stap vooruit met SIBELCO

21 juli 2019

Stap vooruit met SIBELCO

Er lijkt nu eindelijk een beetje schot te komen in de plannen voor de herinricting van de Sibelcogroeve. In mei werden raadsleden uit Heerlen en Landgraaf uitgenodigd voor een werkbezoek, waarbij de nieuwe visie over het gebied werd gepresenteerd. De Zuid-Westplas zal in 2020 definitief worden opengesteld voor wandelaars, fietsers en vissers. Ook zal er een hondenstrand worden gerealiseerd.

SP-raadslid Yolanda Claessens: "er dient hierbij nadrukkelijk ook gekeken te worden naar manieren om veilig zwemmen hier mogelijk te maken. Dit is immers in eerdere plannen vastgelegd." Zij riep in eecommissievergadering wethouder Frank Simons op om met Sibelco in gesprek te gaan over het zwemveilig maken van deze plas. Claessens: "In de nieuwe visie staat dat zwemrecreatie pas in 2023 in de Middenplas gerealiseerd zal worden. Dat is te onzeker. In de Zuid-Westplas wordt al jaren lang geen zand meer gewonnen; deze plas is ook afgesloten van de rest van het gebied. Daar veilig zwemwater tot stand brengen is zeer wel mogelijk."

Positief is dat Sibelco-directeur Marc Stulens tijdens het werkbezoek heeft toegezegd dat het bedrijf de kosten van de herinrichting van de groeve zal betalen.

Claessens: "Ondanks dat er momenteel nog een beroepsprocedure tegen de nieuwe vergunning loopt, is de nieuwe visie een goed uitgangspunt om de plannen voor dit gebied, samen met de betrokken partijen, verder uit te werken. Zo ontstaat hiervoor een breed draagvlak."

U bent hier