h

Onthulling van het Hub Cobben Pad in Hoensbroek

24 september 2021

Onthulling van het Hub Cobben Pad in Hoensbroek

Foto: mijnmuseum (?)

Op 14 juli 1981 schreven Jan de Wit en John Janssen namens de SP Heerlen een brief aan de Raad van de Gemeente Heerlen met het verzoek om een straat te vernoemen naar Hub Cobben, mijnwerker, vakbondsleider en onvermoeibaar strijder voor een beter pensioen voor de mijnwerkers. Cobben was ook de grote inspirator voor de grootschalige demonstraties in Heerlen en Den Haag. In 1976 kwam hij in Hoensbroek om het leven bij een verkeersongeluk.

 

Foto: chris hesse / sp heerlen

Foto: chris hesse / sp heerlen

In 2017 namen huidig fractievoorzitter Ron Meyer en geschiedenisleraar Martin v.d. Weerden het initiatief om te komen tot de uitreiking van de jaarlijkse Hub Cobbenprijs voor sociale strijd en rechtvaardigheid.

38 jaar na het schrijven van de brief kondigde het College aan er werk van te maken.

 

Foto: chris hesse
Op 24 september 2021 is in een bijeenkomst in Hoensbroek het Hub Cobbenpad onthuld. Dit is, hoe toepasselijk, het wandelpad op het voormalige mijnspoor op het kruispunt Mariagewandenstraat- Hermesweg. Martin van de Weerden, lid van het bestuur van de Hub Cobbenprijs hield een bevlogen verhaal waarin het belang van de inzet van Hub Cobben werd belicht, aansluitend vertelde Jan de Wit nog over de aanleiding voor het
schrijven van de brief om Hub Cobben op te nemen in de geschiedenis van onze stad.

 

Daarmee wordt eindelijk eer betoond aan deze markante strijder tegen het mijnwerkers onrecht, die zich niet liet intimideren door autoriteit en gezag.

                                     

 

 

 

U bent hier