h

SP neemt deel aan Limburgse coalitie met BBB, CDA, VVD en PvdA

11 juni 2023

SP neemt deel aan Limburgse coalitie met BBB, CDA, VVD en PvdA

Foto: Marianne Winthagen

Vrijdag 9 juni 2023 presenteerden de formerende partijen BBB, CDA, VVD, PvdA en SP het Coalitieakkoord 'Elke Limburger telt' voor de coalitieperiode 2023-2027. De SP gaat na één termijn van oppositie nu weer meedoen aan een coalitie in Limburg. 

Volgens fractievoorzitter Jorge Wolters Gregório hebben de partijen vaak en lang gesproken over de inhoud en een rode draad gevonden die een sterke nadruk legt op er voor zorgen dat alle Limburgers er voor de politiek weer toe doen.
"De opgaven voor Limburg zijn groot. Limburgers hebben een duidelijk
politiek signaal afgegeven dat het anders moet. De SP wil daarom
voorkomen dat de smalste schouders de grootste lasten moeten dragen. Met dit Coalitieakkoord kunnen wij een groot deel van onze ambities uit het
verkiezingsprogramma waarmaken en daarmee kiezen voor een echt andere koers voor Limburg", aldus Jorge Wolters Gregório.

'Elke Limburger telt'

Met het Coalitieakkoord 'Elke Limburger telt' wordt deze coalitieperiode sterk ingezet op het wegwerken van sociale achterstanden met een stevige Sociale agenda, worden kwetsbare buurten ontzien met een wijkenaanpak en wordt een provinciale energiemaatschappij opgericht om minder afhankelijk te zijn van buitenlandse energievoorzieningen en de vaste lasten voor Limburgers te laten dalen.

Gedeputeerde
De SP levert in het nieuwe college een gedeputeerde en heeft ervoor gekozen om de uit Landgraaf afkomstige Marc van Caldenberg (36) voor te dragen als kandidaat.
“In Marc zien wij een sterke SP-politicus met een flinke dosis ervaring,
lef en medemenselijkheid. Met zijn ervaring in het parlement en strijd
op veel vlakken met de Limburgers, hebben we er vertrouwen in dat hij
een sterke sociale koers voor Limburg zal varen", zegt Jorge Wolters
Gregório.
Van Caldenberg is momenteel raadslid namens de SP in Landgraaf, waarmee hij zal stoppen. De SP-portefeuille omvat de uitvoering van de Sociale agenda (incl. Jeugdfonds en Bibliotheken) en Sport, Gebiedsgerichte wijkenaanpak (ontwikkeling SES-wijken), Energie en Klimaat, Toezicht en Handhaving en Milieu.

Akkoord van leden
Komende week wordt het akkoord besproken in SP-ledenvergaderingen, waarna er op 17-6 a.s. tijdens een extra Regioconferentie door de afgevaardigde leden het Coalitieakkoord en de voorgedragen gedeputeerde worden besproken en geaccordeerd. Vervolgens wordt tijdens de Statenvergadering van 23 juni a.s. het akkoord besproken en het nieuwe college geïnstalleerd.

Klik hier voor het hele coalitieakkoord.

U bent hier