h

Drukbezochte StadSPraat met Burgemeester en Teamchef Politie Heerlen

8 april 2024

Drukbezochte StadSPraat met Burgemeester en Teamchef Politie Heerlen

Foto: SP

Vrijdagavond 5 april 2024 vond weer een aflevering van het politiek café
StadSPraat in het Juphuis in Schandelen plaats. Deze keer stond het debat in het teken van de veiligheid in de wijken. Er waren twee prominente gasten aanwezig: Burgemeester Roel Wever en Teamchef Ali Sabri van de Politie in Heerlen.

Foto: SP
De avond werd druk bezocht. Er waren ongeveer 60 mensen aanwezig die met de Burgemeester en de Teamchef veel voorkomende klachten van de buurten en de bewoners bespraken. De spanning omtrent veiligheid in wijken werd breed aan bod gebracht, inclusief de mogelijkheden die vanuit politiek en wet-en regelgeving bestaan. Het is duidelijk dat er snel meer politieagenten in Heerlen moeten komen.

Respect

Heerlen investeert veel in veiligheid en leefbaarheid in de woonwijken met de aanpak Sociaal Veilig. Deze aanpak is vergelijkbaar met Operatie Hartslag. Het combineert zorg, preventie en handhaving om duurzame verbeteringen te ervaren.

Tijdens het politiek café werd  ook gesproken over de aanpak van jeugdoverlast en -criminaliteit. Uitgangspunt daarbij is het bouwen aan een vertrouwensband tussen jeugdigen, politie en handhaving. Een initiatief dat genoemd werd, is het jaarlijkse kat- en muisspel Jager 045 in Heerlen-noord, waarbij agenten en handhavers jagen op zo’n
100 jongeren. Het spel is geïnspireerd door tv-programma Hunted. Volgens Teamchef Sabri heeft de activiteit geleid tot meer respect van jongeren voor de politie, omdat ze de agenten op een gewone manier hebben leren kennen.

Afgelopen jaar is de gemeente Heerlen gestart met het programma Preventie met Gezag (PmG). Door armoede, sociale problematiek en andere factoren lopen jongeren een groot risico in Heerlen om in aanraking te komen met criminaliteit. Met PmG wil de gemeente voorkomen dat jongeren in de criminaliteit belanden of daarin verder afglijden. “We zetten in op preventie, maar we stellen ook duidelijke grenzen”, aldus de Burgemeester.

Vragenronde

De avond bestond uit drie delen: een interview met de gasten, een vragenronde met het publiek en een informeel samenzijn. Tijdens de levendige vragenronde namen beide gastsprekers de tijd om de vele vragen van de aanwezigen te beantwoorden. Op de vraag waarmee bewoners zelf een bijdrage kunnen leveren om veiligheid in eigen buurt te verbeteren, adviseerden Burgemeester Wever en Teamchef Sabri om te blijven melden. Elke vorm van informatie kan namelijk het verschil maken.

StadSPraat is bedoeld om inwoners te informeren over actuele thema’s die betrekking hebben op Heerlen en om hen te betrekken bij deze thema’s. StadSPraat wordt 3 tot 4 keer per jaar georganiseerd door de SP in Heerlen. De volgende StadSPraat staat voor september 2024 gepland.

U bent hier