Van Zutphen wil einde aan graaicultuur thuiszorgbazen!
Van Zutphen wil einde aan graaicultuur thuiszorgbazen!
SP-wethouder Peter van Zutphen is grote voorstander van het opnemen van specifieke voorwaarden bij nieuwe aanbestedingen in de thuiszorg over maximum lonen van topbestuurders.
Van Zutphen: "Dwang is de enige manier om echt iets gedaan te krijgen aan die topinkomens. Al die morele oproepen tot matiging hebben juist averechts gewerkt."
In het LD verscheen enkele dagen geleden het volgende artikel:
Gemeenten gaan loon thuiszorgbaas bepalenDe wethouders van Zorg in de vijf grootste gemeenten van Limburg willen bij nieuwe aanbestedingen voor de WMO specifieke voorwaarden opnemen over het maximale salaris van thuiszorgbazen.De gemeenten Sittard en Heerlen, waar thuiszorgorganisaties in 2009 opnieuw moeten dingen naar een contract, geven aan partijen waar het management meer verdient dan de Balkenende-norm (186.000 euro) te zullen uitsluiten. "Dwang is de enige manier om echt iets gedaan te krijgen aan die topinkomens", meent de Heerlense wethouder Peter van Zutphen. "Al die morele oproepen tot matiging hebben juist averechts gewerkt."
"Natuurlijk is het aan de gemeenteraad om te beslissen of het directeurssalaris deel wordt van ons eisenpakket", zegt de Sittardse wethouder Berry van Rijswijk, "maar wat mij betreft gaan we hier niet in zee met organisaties die lonen betalen boven drie ton." Hij doelt daarbij op het jaarinkomen van Jos Spatjens, bestuurder bij de Zorggroep Noord- en Midden-Limburg. Hij is met 321.145 euro 's lands best verdienende thuiszorgbestuurder. Hij wilde maandag niet reageren.
Ook de Roermondse wethouder Wim Kemp en zijn Venlose collega Jan Lamers staan sympathiek tegenover dit 'politiek appel' richting de thuiszorg. "Uitsluiting kan een prima middel zijn om te zorgen dat men de lonen aan de top matigt", denkt Lamers. "Want die verhouden zich steeds minder goed met de groeiende problemen in de thuiszorg waar mensen worden teruggezet in salaris vanwege WMO-tekorten."
Met zijn collega Kemp nuanceert de Maastrichtse wethouder Jacques Costongs wel dat alleen de beloning van de directeur geen reden mag zijn voor uitsluiting. "Je moet ook kijken naar de kwaliteit van zorg die zo'n organisatie levert, de tarieven en de gevolgen die ons besluit van uitsluiting zal hebben voor het personeel. Kun je rechtvaardigen dat daarmee honderden hard werkende thuishulpen hun baan verliezen?"
- Zie ook:
- Algemeen