h

Sportcomplex Emma: bewaren als erfgoed!

15 juli 2021

Sportcomplex Emma: bewaren als erfgoed!

Foto: Emilio Bernardi

Er gaan geruchten dat het sportcomplex Emma betrokken wordt bij het nieuw te ontwikkelen bestemmingsplan ‘bedrijventerrein Emma’. Als dit ‘verhaal’ klopt, wat gaat er dan gebeuren met de voormalige
sporttempel van de steenkolenmijn Emma? Als sloop de enige optie
blijkt, zou dit het definitieve einde kunnen betekenen van de zeldzame fysieke herinneringen aan de steenkolenmijn Emma en haar
legendarische voetbalclub RK SC Emma uit Hoensbroek.

Foto: Rijckheyt / Rijckheyt
Emma was een van de grootste steenkolenmijnen van Nederland. In de topjaren werkten er tienduizend mensen uit binnen- en buitenland. Emma opende in 1911 en sloot in 1973. Er zijn uit die periode nog maar weinig zichtbare herinneringen over. Enkele van de schaarse en tastbare herinneringen hieraan zijn de toegangspoort met de Olympische Ringen en de sintelbaan rondom het veld van het Emmastadion.

Het Emmastadion staat symbool voor de vrijetijdsbesteding van de duizenden mijnwerkers. Het was het toonbeeld dat sport en mijnbouw in de Oostelijke Mijnstreek hand in hand gingen. Dit stadion heeft een lange historie waarin grote sportevenementen hebben plaatsgevonden zoals het atletiektoernooi met bekende olympische atleten als Foekje Dillema en Olympisch kampioene Fanny Blankers-Koen in 1950.

En, niet te vergeten de wedstrijd tussen Leeds United en FC Köln, twee

Foto: Emilio Bernardi
voetbalgrootmachten in de jaren 60, die groot publiek trok.

Het Emmastadion, dat sport en mijnindustrie in Hoensbroek en Treebeek met elkaar verbond, kent dus een lange en historische sporttraditie. Het zou erg jammer zijn als deze schaarse tastbare herinnering aan die traditie verloren gaat.

Om hierover een standpunt in te nemen en om erover opheldering te krijgen, stelde SP raadslid Sedai Bayraktar de volgende vragen aan het College van B&W:

  • Er gaan geruchten dat het sportcomplex Emma betrokken wordt bij het nieuw te ontwikkelen bestemmingsplan’ bedrijventerrein Emma’. Klopt dit?
  • Indien het klopt. Wat gebeurt er met die plek? Blijft die plek voortbestaan als
    sportcomplex of wordt de sportfunctie van die plek beëindigd?
  • Indien de sportfunctie definitief zal beëindigen, wat gebeurt er met de
    huidige gebruiker atletiekvereniging AVON?
  • Het Emmastadion heeft een enorme rijke sporthistorie en stond symbool voor arbeid en sport van de mijngeschiedenis in Oostelijke Mijnstreek. Is het college op de hoogte van de historische betekenis van die plek? Indien niet, is het college bereid om zich daarin te verdiepen?
  • Indien ja, vindt het college de moeite waard om het historische verhaal van die
    plek te vertellen? Zo nee waarom niet? Zo ja hoe bent u het van plan dat te (gaan) doen?
  • Na de sluiting is vrijwel alles wat aan Emma herinnerde, gesloopt: pats boem, zand erover. De stadionpoort met de Olympische ringen staat er nog. Het
    zou dood en doodzonde zijn als deze poort ook zomaar uit het straatbeeld verdwijnt.
  • Mocht het (nog) niet het geval zijn, vindt het college dat dit restant van het stadion gekoesterd en beschermd dient te worden als onderdeel van Heerlens ‘industrieel sporterfgoed’? Zo nee waarom niet? En, indien dit niet het geval is:  waarom wel Stadion Kaldeborn (gemeentelijk monument) en Stadion Emma (qua sport- en industrieel erfgoed) niet?

Reactie toevoegen

U bent hier