h

Mijnspoor Hoensbroek

1 maart 2006

Mijnspoor Hoensbroek

Het oude mijnspoortracee in Hoensbroek heeft zich voor een groot gedeelte tot een mooie, smalle maar langgerekte groenstrook ontwikkeld. Deze wordt veel gebruikt, ook om te wandelen en de hond uit te laten. Er zijn echter ook minder mooie ontwikkelingen.

Wegens het terugbrengen van het groenonderhoud wordt er nu nog maar een maal per jaar gemaaid, maar dan met heel zware apparatuur. In het verdiepte deel ter hoogte van de Piet Stalmeierstraat leidt dit berijden met zware machines er volgens omwonenden toe dat de waterafvoer niet meer naar behoren functioneert. Na regen blijven er veel te lang plassen en een modderpoel staan.

Nog erger is het op de daar aangelegde hondenuitlaatplaats, waar hondenbezitters hun viervoeter legaal kunnen laten poepen. De moddertroep is hier zodanig dat de "drollenzuiger" er niet meer op kan rijden, en de met gemeenschapsgeld aangelegde voorziening eigenlijk niet meer bruikbaar is. Het gevolg: nog meer poepoverlast elders dan sowieso al algemeen gebruikelijk is.

De SP heeft hierover nu vragen gesteld aan B en W, die u hieronder kunt lezen.

Geacht College,

Het Mijnspoortracee in Hoensbroek is na de mijnsluiting grotendeels omgevormd tot een mooie groene strook dwars door Hoensbroek. De laatste tijd zijn er echter signalen dat er ook negatieve ontwikkelingen zijn. Bij deze richten wij ons tot u inzake problemen op het gedeelte ter hoogte van de Piet Stalmeierstraat en de daar gelegen honden-uitlaatplaats.

1) Vroeger gebeurde het groenonderhoud aldaar circa vier keer per jaar door middel van maaien met kleinere machines. Dit gebeurt nu nog maar n keer per jaar, met zeer zware machines. Omwonenden geven aan dat door deze zware tractoren de grond zodanig wordt belast dat de waterdoorlaatbaarheid veel slechter wordt, en dat er sedertdien bij regen langdurig plassen blijven staan. Zelfs het door omwonenden zelf aanleggen van provisorische afvoergootjes kan dat niet verhelpen.

We hebben deze wateroverlast zelf kunnen constateren, een dag nadat het geregend had (zie bijgaande fotos). De toegankelijkheid voor wandelaars van het mijnspoor zelf, maar ook voor degenen die hier via de speciaal aangelegde trappen oversteken, komt hierdoor in het gedrang. Gezien de verdiepte ligging van het tracee aldaar liggen waterafvoerproblemen overigens voor de hand, hetgeen temeer reden is hier aandacht aan te schenken.

Kunt u het verband tussen deze (toenemende) wateroverlast en het berijden van dit gebied met zware apparatuur bevestigen? Kunt u aangeven wat u aan deze wateroverlast wilt doen? Is het weer overgaan tot vaker en met lichter materieel verrichten van groenonderhoud een oplossing? Zo nee, welke oplossingen ziet u dan? Drainage?

2) Ook op de speciaal aangelegde omheinde gemeentelijke hondenuitlaatplaats doet zich het probleem voor. De modderpoel hier is zo ernstig dat de drollenzuiger het terrein niet meer op kan (zie de bandensporen op de foto van het rechtsomkeer maken. Het gevolg is dat deze met veel geld aangelegde uitlaatplaats feitelijk niet meer gebruikt kan worden, en hondenbezitters hun hond elders laten poepen.

Wat wilt u doen om de hondenuitlaatplaats wat betreft waterafvoer en schoonmaken zodanig te onderhouden dat deze redelijkerwijs ook voor het beoogde doel gebruikt kan worden? Vindt u ook niet dat hondenuitlaatplaatsen niet alleen aangelegd maar ook behoorlijk onderhouden en toegankelijk gehouden moeten worden?

3) De voornoemde drollenzuiger wordt buiten de uitlaatplaats op het mijnspoortracee niet ingezet. Ons is gemeld dat dit door de gemeente is gemotiveerd met de stelling dat er nu een hondenuitlaatplaats is, en dat honden dus geacht worden niet meer op de rest van het tracee te poepen. Echter gezien de ontoegankelijkheid van de beoogde plek is dit theorie, de praktijk is dat het tracee wel volop gebruikt wordt.

Wilt u in overweging nemen om de drollenzuiger ook op het tracee in te zetten, zeker zo lang de uitlaatplaats niet afdoende toegankelijk is?

4) De onbebouwde kant van de Piet Stalmeierstraat, die tegelijkertijd de rand is van het mijnspoortracee was vroeger beplant met rozenbottels. Deze zijn enige tijd geleden vervangen door andere beplanting. Deze nieuwe beplanting heeft echter geen stand gehouden, waardoor er nu een lange smalle braakliggende strook langs de weg ligt. Mede in samenhang met de boven genoemde problemen wordt ook deze strook nu steeds vaker gebruikt als plek om honden te laten poepen, tot leedwezen van de bewoners aan de overkant van deze smalle straat.

Kunt u deze strook weer opnieuw beplanten met rozenbottels of een andere geschikte beplanting zoda thet gebruik om honden hun behoefte te laten doen tegen gegaan wordt.

Hoogachtend,
Namens de Raadsfractie van de SP

Peter van Zutphen

U bent hier