Walmuur
Walmuur
De oudste walmuur van Nederland, in Heerlen. Overkarakter en identiteitvan de stad gesproken.De komende tijd wordt duidelijk wat er (niet) mee gebeurt. Wat vindt jij?
Uit het LD:
Stuk stadswal moet wijken
DOOR THEO SNIEKERS
Zon vijf meter van de dertiende eeuwse stadswal in Heerlen moet vermoedelijk toch wijken voor de aanleg van afvalcontainers. De gemeente zal het idee om de vestingsmuur ter plekke over een lengte van 25 meter bloot te leggen en te bedekken met een glasplaat, waarschijnlijk niet uitvoeren.
In mei ontstond ophef, toen bekend werd dat een stuk van de ondergronds liggende oude stadswal bij het Glaspaleis moest wijken voor een verzinkbaar urinoir en afvalcontainers.
De Stichting Historische Kring het Land van Herle sprak van een onzalig idee. De gemeente liet daarop het plan voor het urinoir en de ondergrondse afvalcontainers aanvankelijk varen. De blootgelegde stadswal moest ter plekke juist zichtbaar worden voor het publiek door er een glazen plaat over te leggen.
Over dit plan werd wel extern advies ingewonnen, en dat leidt ertoe dat Heerlen vermoedelijk op zijn schreden terugkeert. ,,De Rijksdient voor Oudheidkundig Bodemonderzoek heeft erop gewezen dat het grote nadeel van overdekking is dat er algvorming gaat optreden. Om dat te voorkomen, moet je weer een duur luchtbeheersinsgsysteem aanleggen, zegt beleidsmedewerker cultureel erfgoed Fred Vondenhoff van de gemeente Heerlen. ,,De Rijksdienst zegt dat de beste manier om de stadswal te bewaren is er weer zand overheen te gooien.
Uit bouwkundig onderzoek blijkt dat de oude vestigingsmuur ter plekke ook van zeer matige kwaliteit is. Vondenhoff: Door de aanleg van de ondergrondse danszaal in het Glaspaleis een paar jaar geleden is de stadswal daar beschadigd.
Daarnaast heeft de gemeente vanwege de herinrichting van het Pancratiusplein de plek gewoon nodig voor de containers. Ambtelijk zal daarom worden voorgesteld de stadswal over een meter of vijf op te graven.
Vondenhoff: ,,Die stenen slaan we dan op. Naderhand kunnen we er dan op het Pancratiusplein een stukje van de stadswal mee herbouwen. Dat kan dan dienen als achtergrond voor een bronzen plaat met een tekst waarmee we het publiek informeren over de stadswal die om het oude Landsfort liep.
Op 30 augustus vindt nieuw overleg plaats met alle betrokkenen partijen. Dan kunnen ook andere ideen op tafel komen. Vervolgens moet het college van Burgemeester en Wethouders de knoop doorhakken.
Het Land van Herle blijft van mening dat de gehele stadswal behouden moet blijven. Maar volgens woordvoerder Roelof Braad, tevens stadshistoricus van de gemeente, zou het een goede zaak zijn als tenminste een stukje van de stadswal voor het publiek opgebouwd zou worden. Daarnaast zou je op het plein met gele stenen kunnen aangeven waar de stadswal liep.
- Zie ook:
- Algemeen