Commercile campagne-miljoenen
Commercile campagne-miljoenen
Uit de NRC:
Multimediale steun bij campagnes
Bedrijven bieden partijen miljoenen
Door onze redacteur Joep Dohmen
Rotterdam, 14 sept. Een groep van vijf grote bedrijven wil politieke partijen komende verkiezingscampagne multimediaal ondersteunen. De ondernemingen betalen de kosten hiervan zelf. Volgens PvdA-voorzitter M. van Hulten willen de bedrijven er 3,5 miljoen euro in steken. Het is voor het eerst in Nederland dat bedrijven politieke partijen op zon schaal financieel willen bijstaan. De partijen hebben nu samen 7 miljoen euro om campagne te voeren voor de Kamerverkiezingen op 22 november.
VVD en CDA reageren positief op het initiatief, PvdA, GroenLinks en SP willen niet meedoen.
De vijf leden van het consortium, aldus Van Hulten, zijn telecombedrijf KPN, mediaconcern Endemol, softwaremaker Microsoft, ICT-dienstverlener Ordina en post- en transportbedrijf TNT. Alleen KPN bevestigt zijn deelname.
De bedrijven willen, aldus KPN, een stichting oprichten die de politieke partijen gratis multimediadiensten aanbiedt. Daaronder zijn een volledig ingerichte internetportal, informatiespots, direct mail-acties en het gebruik van callcenters. Het multimediale project, dat de naam Kies06 heeft gekregen, moet de politiek dichter bij het publiek brengen, aldus KPN.
Het consortium heeft afgelopen maanden achter de schermen overlegd met CDA, PvdA en VVD. Deelname staat volgens KPN open voor alle partijen.PvdA-voorzitter Van Hulten zegt geen gebruik te maken van het aanbod. Onze regels verbieden het aannemen van giften uit het bedrijfsleven. Maar ook de privacy speelt een rol. Wij zouden namen en adressen moeten gaan leveren.
De VVD is positief, aldus campagneleider N. Kelly. Wij hebben wel als voorwaarde dat het project politiek neutraal is en openstaat voor alle partijen. Maar als de PvdA afhaakt, aldus Kelly, wordt het lastig. Het CDA was positief, maar zegt nu af te wachten. Ik heb al enige tijd niets gehoord van het consortium, meldt campagneleider J. de Vries. Met de grote financile steun van de bedrijven heeft hij geen moeite. Ik zie het als verantwoord maatschappelijk ondernemen.
Volgens de Wet subsidiering politieke partijen is het initiatief geoorloofd. Onder de Wet financin politieke partijen, die waarschijnlijk volgend jaar van kracht wordt, mag het niet. De nieuwe wet verbiedt giften aan politieke partijen van meer dan 30.000 euro.
- Zie ook:
- Algemeen