h

Column van SP-wethouder Peter van Zutphen: trots op de nieuwe begroting

28 oktober 2006

Column van SP-wethouder Peter van Zutphen: trots op de nieuwe begroting

De gemeenteraad heeft deze week nota bene unaniem de begroting voor 2007 en de plannen van het College voor de komende 4 jaar goedgekeurd. Daarmee zijn de asociale bezuinigingen van de oude ploeg van voor de verkiezingen teruggedraaid, en is een koers uitgezet voor een sociale en solidaire stad, waar genvesteerd wordt in mensen in plaats van in stenen. En dat alles op een gezonde solide basis, met een sluitende begroting voor 2007 en de jaren er na, en een meer dan goed gevulde algemene reserve.

Als wethouder die gaat over Zorg en Welzijn, en tijdelijk ook over de Financin, ben ik trots op het bereikte resultaat. Zo zijn bijvoorbeeld alle bezuinigingen op armoedebeleid van de baan, er komt zelfs extra geld voor. Ook de kwaliteit van het welzijnsbeleid blijft overeind, waarbij er wel efficinter gewerkt gaat worden. En ook voor dit beleid komt zelfs extra geld! En voor de komende vier jaar komt er 4 miljoen extra voor 4 brede scholen in de wijken waar het het hardste nodig is.

Besloten is dat in 2010 meetbare resultaten bereikt moeten zijn, bijvoorbeeld door aantoonbaar minder huisuitzettingen.

Anders dan de voorgaande jaren werden de debatten hierover door velen als saai ondervonden, in tegenstelling tot de voorgaande jaren met stevige debatten tussen College en oppositie. Maar dat die debatten er nauwelijks waren lag geheel aan de nieuwe oppositie, vrijwel geheel bestaande uit de partijen die vorig jaar aan het bewind waren en de toenmalige afschuwelijke besluiten genomen hadden. Geen enkele van die partijen (CDA, Stadspartij en Leefbaar Heerlen) durfde namelijk nog de toen genomen besluiten te verdedigen, en ze stemden nu allemaal in met het terugdraaien daarvan. En ook over de gestelde doelen, over wat het College in 2010 bereikt wil hebben, kwam letterlijk geen woord van kritiek.

Algemene beweringen over onverantwoord financieel beleid werden niet concreet gemaakt, en konden door mij makkelijk weerlegd worden. En als ware het om te bevestigen dat het financile beleid gezond is, deed diezelfde oppositie nog enkele aanvullende voorstellen voor uitgaven, zonder daar inkomsten tegenover te stellen.. Over slecht financieel beleid gesproken! Het financieel gedegen zijn van de begroting werd tot slot ook bevestigd door het feit dat ook de hele oppositie deze goedkeurde.

Sterker nog, dezelfde partijen die vorig jaar nog besloten hadden 1,6 miljoen te bezuinigingen op het armoede-beleid, stelden nu voor om 24.000 per jaar uit te geven aan liefdadige instellingen voor armoedebeleid. Omdat ik vind dat de gemeentelijke overheid zelf moet zorgen voor een maximaal armoedebeleid, en dat niet mag afschuiven naar liefdadigheid wees het College dat af. Hetgeen overigens niets af doet aan de grote waarde van die liefdadigheid, echter die dient dan particulier gefinancierd te worden.

Raadslid Hummel (Leefbaar Heerlen)hield een betoog waarin hij letterlijk geen woord zei over het nu zo belangrijke sociale beleid in de stad, en zich vrijwel geheel beperkte tot verhalen over diverse bouwprojecten waarover hij naar de voortgang vroeg. Opmerkelijk in die zin dat dit College om heel goede redenen juist kiest voor het stoppen met het op elkaar stapelen van het ene bouwplan na het andere, al was het maar omdat de Heerlense bevolking fors krimpt en er aan al die woningen helemaal geen behoefte is. Niet duidelijk was waarom Hummel sommige bouwprojecten wel noemde en andere niet, maar in ieder geval diende PvdA-collega Lex Smeets hem goed van repliek.

Op enkele punten heeft de Raad extra accenten gezet of wijzigingen aangebracht in het beleid van het College. Namens de gezamenlijke coalitiepartijen SP, PvdA, VVD en OPH werd voorgesteld om 250.000 per jaar extra uit te geven voor onderhoud en schoonmaken van groen en de openbare ruimte. Omdat ook keurig werd aangegeven waar dat geld vandaan moet komen namen we dat als College graag over. Ook gaat VVD-collega Jos Offermans op verzoek van de coalitie proberen Heerlen in aanmerking te laten komen voor experimenten met gratis openbaar vervoer voor ouderen.

De SP-fractie benadrukte via een motie het belang van een samenhangend beleid en sluitende afspraken om het schrikbarende aantal huisuitzettingen in Heerlen terug te dringen, een wens die door het College werd overgenomen.

Het voorstel van het Collegeom het gemeentelijk loket in Heerlerheide (dat weinig bezocht wordt) te sluiten is na protest van vrijwel alle partijen inclusief de SP uitgesteld in afwachting van een nadere onderbouwing.

Opvallend was de rol van GroenLinks, de enige linkse oppositiepartij. Opvallend omdat er weliswaar een redelijk positief betoog werd gehouden over het nieuwe gemeentelijke beleid, maar de fractie bij het indienen van moties en de stemmingen steeds consequent een blok vormde met de rechtse oppositiepartijen, waardoor er van dat linkse verhaal weinig overbleef.

Inderdaad, al met al was het tamelijk saai. Maar het doel was ook niet om het spannend te maken, maar besluiten te nemen om van Heerlen weer een sociale stad te maken. En dat is voor 100 % gelukt.

Binnenkort neemt PvdA-collega Karel Scholtissen weer het financieel beleid over, nu hij gelukkig goed hersteld is van zijn hartinfarct. En ik kan me dan weer helemaal op het sociale beleid gaan concentreren, op basis van een goedgekeurd begroting waar we goed mee uit de voeten kunnen.

U bent hier