h

Open Brief aan AZL

21 maart 2007

Open Brief aan AZL

Wij zouden graag twee concrete voorstellen aan het AZL willen doen:
1) Een eenmalige uitkering aan de oud-mijnwerkers of hun weduwen;
2) Een financile investering in het Nederlands Mijnmuseum in oprichting dat oud-mijnwerkers in willen richten in de Schachtgebouwen van de ON I.
Voorstellen uit SP-open brief aan AZL

Recentelijk werd duidelijk dat AZL, beheerder van de mijnwerkerspensioenen, voor maar liefst 65 miljoen euro overgenomen wordt door ING. De mijnwerkers stonden aan de wieg van het tegenwoordige miljoenenbedrijf. De Heerlense SP doet AZL in een open brief een aantal voorstellen en pleit voor het rechtdoen van de roots van AZL.

Lees hier de volledige open brief:

AZLPostbus 4471
6401 CZ Heerlen
t.a.v. de heer Dumont

Betreft: Open Brief AZL-Mijnwerkerspensioen

Heerlen, maandag 19 maart 2007

Geachte heer Dumont,

Namens de SP in Heerlen richt ik mij tot u in verband met de overname van AZL door ING en de band van AZL met de oud-mijnwerkers. Omdat het hierbij gaat om een zaak die veel mensen in onze stad en regio aangaat, hebben wij gekozen voor een zogeheten open brief.

Wij namen kennis van het feit dat het AZL overgenomen wordt door ING en dat ING als overnameprijs een bedrag betaalt van 65 miljoen euro. Het AZL heeft nagedacht over een besteding van dit geld en denkt aan een leerstoel pensioenen en projecten in het kader van de vergrijzing van de regio.

Als SP voelen wij een grote verbondenheid met het mijnverleden en de oud-mijnwerkers. Net als bij het AZL ligt een belangrijk deel van onze roots in de mijngeschiedenis van deze streek.

Het AZL is gebouwd op de grondvesten van onze mijnhistorie. Haar basis wordt gevormd door de pensioenen van oud-mijnwerkers en mijnbeambten. U beheert deze pensioenen nog steeds. Het AZL is inmiddels uitgegroeid tot een groot bedrijf. Zoals u zelf immers zegt: Het AZL is een begrip geworden in de pensioenwereld.

Hoewel het AZL inmiddels 60 pensioenfondsen beheert, stonden het AMF en BMF aan de wieg van uw bedrijf. U herinnert zich ongetwijfeld nog de collectieve verontwaardiging in de Oostelijke en Westelijke Mijnstreek over de pensioenfooi waarmee de oud-mijnwerkers, vaak na vele dienstjaren van zwaar werk, werden afgescheept. Het leidde tot een van de grootste demonstraties in Heerlen. Uiteindelijk trokken oud-mijnwerkers en al diegenen die hen steunden in hun strijd voor betere pensioenen naar Den Haag.

Dit leidde gelukkig tot verbetering maar een vetpot werd het mijnwerkerspensioen nooit.
De 65 miljoen euro, die ING als overnameprijs betaalt, is voor een niet onbelangrijk deel te herleiden naar de mijnwerkers. De mijnwerkers stonden immers aan de wieg van het huidige miljoenenbedrijf. Het beheer en de uitvoering van hun pensioen vormt nog altijd een belangrijk onderdeel van het bedrijf. Zowel de rationele als emotionele banden van AZL met het mijnverleden zijn daarmee onmiskenbaar. De SP is daarom van mening dat de opbrengsten van de overnameprijs van het AZL voor een belangrijk deel terug moeten vloeien naar de oud-mijnwerkers. Wij beseffen dat dit misschien niet zo eenvoudig is maar wij zijn van mening dat waar een wil is, ook een weg gevonden wordt. Wij zouden graag twee concrete voorstellen aan het AZL willen doen:
1) Een eenmalige uitkering aan de oud-mijnwerkers of hun weduwen;2) Een financile investering in het Nederlands Mijnmuseum in oprichting dat oud-mijnwerkers in willen richten in de Schachtgebouwen van de ON I.

Beide maatregelen zouden getuigen van groot respect voor de beroepsgroep die het AZL haar bestaansrecht verleende.

Namens de SP in Heerlen verzoek ik u over het bovenstaande na te denken.Graag verneem ik uw reactie en natuurlijk zijn wij te allen tijde bereid om met u van gedachten te wisselen.

Met vriendelijke groet,

Ron Meyer
SP Heerlen

U bent hier