Mijnwerkerspensioen
Mijnwerkerspensioen
Eerder schreefSP-fractievoorzitter Ron Meyer een Open Briefrichting AZLmet 2 voorstellen voor een deel van de miljoenenopbrengst van de overname van AZL door ING. AZL heeft inmiddelsgeantwoord. Klik hier.
De historische band van de SP met de mijnwerkers en de mijnwerkers met het AZL is thema van decolumn vanRiet de Wit inde 'SPreekbuis van Heerlen' van deze maand:
Elke maand schrijft Riet de Wit een column in de 'SPreekbuis van Heerlen', het infoblad van de Heerlense SP. Deze maand: het Mijnwerkerspensioen.
Mijnwerkerspensioen
In mijn ouderlijk huis heerste de geest van de katholieke kerk. Ik bezocht nonnenscholen, mijn broertjes de katholieke voetbalclub. Wij lazen de Katholieke Illustratie en op mijn lagere schoolrapporten stond hoe vaak ik de kerk bezocht. Mijn ouders waren lid van de Katholieke Volkspartij. En waar de kerk niet was, was de mijn. Bij ons vooral de staatsmijn Emma.
Het viel dan ook niet mee toen ik heel andere keuzes maakte en me tot het socialisme bekeerde. Wij verkochten in die tijd aan de poort van de ON I iedere maand onze Tribunes. Op een dag kreeg mijn vader te horen dat zijn dochter met rooie blaadjes aan de mijnpoort stond. Het huis was te klein. Het was een schande dat ik rood was en nog actie voerde ook.
Een paar jaar later, toen de mijnsluiting volledig was, nam de verontwaardiging in de Oostelijke Mijnstreek toe omdat de oud-mijnwerkers afgescheept waren met een pensioen van niks. Ondanks vele en zware dienstjaren in de mijn keerde het Algemeen Mijnwerkers Fonds (AMF) de mijnwerkers nauwelijks pensioen uit. De mijnbeambten waren veel beter af. Zij vielen onder het Beambten Mijnwerkers Fonds (BMF). Veel mensen in de Oostelijke Mijnstreek spraken schande over de lage mijnwerkerspensioenen. Het leidde tot een van de grootste demonstraties ooit in Heerlen onder leiding van Hub Cobben. Tijdens die demonstratie kwam ik tot mijn verrassing mijn vader tegen. Ik wist dat hij zelf niets te klager had over zijn pensioen. Kind, zei hij, Ik ben het met je eens. Wat de oud-mijnwerkers over zich heen gekregen hebben kan niet en nou worden ze nog afgescheept met een fooi ook. En we liepen samen verder. Onze gezamenlijke verontwaardiging over wat de mijnwerkers aangedaan was leidde tot verzoening. Even later trokken de oud-mijnwerkers massaal naar Den Haag om te demonstreren voor betere pensioenen.
Het AMF/BMF werd en wordt beheerd door AZL. De ING neemt het AZL over en betaalt daar 65 miljoen voor. Het AZL heeft zo haar eigen idee hoe dat geld besteed moet worden. Zij denken aan een leerstoel pensioenen en wat projecten rondom vergrijzing. Maar wacht effe, jongens! Het bestaansrecht van het AZL is de oud-mijnwerkers. Zonder mijnwerkers was er geen AZL geweest. Een deel van die 65 miljoen hoort daar dan ook thuis. Kom op, die oud-mijnwerkers hebben steeds moeten vechten voor erkenning bij het AZL. Maak wat goed van die beginjaren toen oud-mijnwerkers met een fooi werden afgescheept. En laten we eerlijk zijn, een vetpot was het na die demonstraties ook nog niet. Geef de oud-mijnwerkers een eenmalige uitkering uit die 65 miljoen en investeer in het mijnmuseum in Heerlen dat oud-mijnwerkers in de schacht van de ON I willen inrichten. Dan hebben de oud-mijnwerkers en hun nakomelingen er wat aan. En het AZL toont respect voor de beroepsgroep haar grootgemaakt heeft.
- Zie ook:
- Algemeen