h

Graai-taks

7 april 2007

Graai-taks

Herinner je je deze nog? Balkenende versus Bos in de verkiezingscampagne van november 2006. Wouter Bos als criticus van Balkenende's 'oogje-dicht' voor gegraai in de top.

Mijnheer Balkenende, kunt u drie maatregelen noemen waarmee u in de afgelopen jaren aan de mensen met een hoog inkomen gevraagd hebt ook iets in te leveren? ()

Vooruit dan, noem er twee. () Entje dan? ()

Wouter Bos is inmiddels Minister van Financin. Belastingmaatregelen zouden aan hem besteed kunnen zijn. Maar tja....Bos en co haken bij het eerste serieuze maatschappelijke punt af. Een extra belastingtarief voor topinkomens kan nietrekenen op de steun van Minister van Financin Wouter Bos. De Tweede Kamer-fractie van de PvdA voelt er evenmin iets voor. Zelfs een debat is wat de sociaal-democraten betreft niet op z'n plaats. Idealen vervagen kennelijk op het pluche...

Het kabinet voelt er niets voor om een extra belastingtarief in te voeren voor topinkomens in het bedrijfsleven. Dat schrijven minister Bos (PvdA) en staatssecretaris De Jager (CDA) van Financinin een brief aan de Tweede Kamer.

Vooral de FNV dringt aan op zo'n'graaitaks', om iets te doen aan de volgens velen buitensporige beloningen voor topmanagers.

Maar volgens het kabinet kan een toptarief oneerlijke gevolgen hebben, omdat het iedereen treft, en niet alleen bestuurders van ondernemingen met zeer hoge inkomens.

Concurrentie
Bovendien zou het de concurrentiepositie van ons land schaden.

"Nederland hoort nu al tot de landen met de hoogste tarieven in de inkomstenbelasting", aldus minister Bos en staatssecretaris De Jager.

Overigens maken beide bewindslieden zich wel zorgen over de "forse" beloningen in het bedrijfsleven. Daarom is in het regeerakkoord afgesproken dat ondernemingsraden een adviesrecht krijgen op dit punt.

Teleurgesteld
FNV-voorzitter Jongerius stelde onlangs voor om een hoger belastingtarief in te voeren voor inkomens boven de drie ton. Aanleiding washet nieuws dat Numico-bestuurder Jan Bennink dit jaar zon 14 miljoen euroincasseert.

De beloning bestaat uit een vaste component (2 miljoen euro) en een bonus van 12 miljoen in aandelen en opties.

Jongerius reageert teleurgesteld op de brief van Bos en De Jager.

"Ze hebben zelf aangegeven met burgers te willen praten over de kabinetsplannen. Dit is een onderwerp dat de burger hoog heeft zitten en bij het eerste punt haakt het kabinet direct af", aldus de FNV-voorvrouw.

Ze zegt "elke gelegenheid" te zullen aangrijpen om het kabinet op andere gedachten te brengen.

Stok achter de deur
De kwestie speelt ook in de Tweede Kamer. Daar drongen GroenLinks, SP, D66 en PVV deze week aan op een debat over het pleidooi van Jongerius.

De PvdA vindt het echter te vroeg voor een debat. De fractie verwacht meer van afspraken tussen werkgevers en werknemers. Pas als die er niet uitkomen, zouden fiscale maatregelen een optie kunnen zijn, als stok achter de deur.

Maar volgens de FNVvalt er met de werkgevers geen zaken te doen.

"Jaren met fantastische dialogen met werkgevers hebben nergens toe geleid. Ik zie nog maar n oplossing: dit kabinet moet lef tonen en een belastingmaatregel voor deze excessieve inkomens invoeren", aldusHenk van de Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten.

Onderzoek
Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt datde salarissen van bestuurders vande 20 grootste Nederlandse ondernemingen vorig jaar met gemiddeld10 procent zijn gestegen.

De bonussen voor topmanagers stegen gemiddeld zelfsmet 21 procent.

Topverdiener vorig jaar was Donald Shepard van Aegon. Hij kreeg 6,3 miljoen euro.
Bron: www.nosjournaal.nl

U bent hier