h

Volksverlakkerij

16 april 2007

Volksverlakkerij

Zaterdag 14 april verscheen in het LD een artikel over de acties van actiecomit Mijnwerkerspensioenen. In het betreffende artikelnoemde oud-vakbondsman (Katholieke mijnwerkersbond en de Unie)Bal de actiesvolksverlakkerij.
Een opmerkelijke veroordelingdoor iemand die in zijn eigen activiteiten afhankelijk was van mijnwerkers en diens organisatiekracht.

Volksverlakkerij, zo noemt hij onverbloemd de actie die een comit is gestart om de 65 miljoen euro, die bank- en verzekeraar ING betaalt voor overname van pensioenbedrijf AZL, te gebruiken voor het verbeteren van de mijnwerkerspensioenen.
Jo Bal in het LD over de actie's van actiecomit Mijnwerkerspensioenen

Klik hier voor het hele artikel.

Vandaag reageert het actiecomtit Mijnwerkerspensioenenvia een persbericht:

Reactie Actiecomit
In het Limburgs Dagblad van zaterdag 14 april gebruikt de heer Bal grote woorden.
Hij noemt de actie van het Actiecomit Mijnwerkerspensioenen volksverlakkerij.
Om te beginnen zeggen wij niet dat de 65 miljoen euro die het AZL ontvangt van de ING-bank in hun geheel naar de mijnwerkers moeten. Wij weten ook wel dat AZL naast het AMF en BFM het beheer voert over 58 andere pensioenfondsen. Nee, wij zeggen dat op zijn minst een deel van die 65 miljoen naar de oud-mijnwerkers en hun weduwen moet.
Waarom?
Het AZL zegt dat er moreel, juridisch, materieel en financieel geen enkele relatie bestaat tussen de mijnwerkerspensioenfondsen en de Stichting AZL.
AZL vergeet daarbij dat het is gegrondvest op de mijnwerkerspensioenfondsen en dankzij hen groot is geworden. Zij hebben het AZL in staat gesteld om de verworven kennis omtrent het beheer van pensioenen ook voor anderen ter beschikking te stellen.
ING noemt verder dat bedrag van 65 miljoen euro een vergoeding voor verwachte winst. Hoezo winst? AZL beweert in haar schaarse publicaties tot nu toe dat er nooit winst is gemaakt, noch door de Stichting AZL noch door AZL N.V..
Die 65 miljoen kunnen natuurlijk niet losgezien worden van de fondsen die het AZL beheert waaronder dus de mijnwerkersfondsen. Ongetwijfeld is bij de overdracht / verkoop van het beheerskantoor aan ING meegewogen dat het gaat om fondsen waarin miljoen omgaan, die hun oorsprong vinden in de door de mijnwerkers betaalde pensioenpremies.
Tussen de heer Bal en het actiecomit is erg geen verschil van mening dat het AZL die 65 miljoen vrij mag besteden. De heer Bal en het AZL kiezen voor de zonnepanelenfabriek in Heerlen.
Daar zit nu precies het punt waar de oud-mijnwerkers zich zo kwaad om maken.
Het AZL zegt geheel vrij te zijn in de besteding van die 65 miljoen euro.
Als het AZL dan het geld voor Limburg (!) wil behouden, prima maar waarom dan niet naar de mijnwerkers en hun weduwen? Al is het door middel van een eenmalige uitkering. Velen hebben nog steeds een laag pensioen. Maar opnieuw worden zij vergeten.
Vanuit de erkenning van het grote belang voor Limburg van het werk van de mijnwerkers is het volkomen gerechtvaardigd dat inmiddels duizenden mensen een appel doen op het AZL om tot inkeer te komen.

Namens het Actiecomit Mijnwerkerspensioenen,
Wiel Niks en Jan de Wit

U bent hier