h

Gratis OV 65+ gaat door!

8 mei 2007

Gratis OV 65+ gaat door!

Tijdens de Algemene Beschouwingen in oktober 2006 diende de SPsamen met de coalitiepartijen de motie Gratis OV in. De SP streeft naar zo laagdrempelig mogelijk Openbaar Vervoer. Een proef voor 65-plusserszou eengoede eerstestap zijn. De motie werd aangenomen en het College diende tijdig een verzoek bij het Rijk in. Vandaag meldt de gemeente dat 65-plussers tot het einde van dit jaar gratis kunnen reizen in de daluren.
Mooi! Hl mooi!

Gratis openbaar vervoer in daluren voor alle 65+ers

Parkstad Limburg is uitgekozen om mee te doen aan het experiment voor gratis openbaar vervoer dat het Ministerie van Verkeer en Waterstaat in opdracht van de Tweede Kamer had uitgezet. Het experiment loopt van 1 juni 2007 tot en met 31 december 2007. Het gaat daarbij om gratis openbaar vervoer voor inwoners van Parkstad Limburg (exclusief Simpelveld en Voerendaal) en Nuth van 65 jaar en ouder door heel Parkstad op doordeweekse dagen in de daluren. Deelname kan door het tonen van een identiteitsbewijs en vervoersbewijs dat samen met een brief naar ouderen zal worden verstuurd. 65-Plussers met een WMO-indicatie kunnen vanaf 1 juli op vertoon van hun pasje en het vervoersbewijs ook gratis van de Regiotaxi gebruik maken.

Parkstad Limburg heeft als regio de ambitie om het openbaar vervoer zo laagdrempelig mogelijk te maken met behoud van de kwaliteit. Wethouder Jos Offermans vertelt: Het experiment dat wordt aangeboden door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat zien wij als een perfecte mogelijkheid om te kijken of de effecten van gratis openbaar vervoer zo groot zijn als wij verwachten. Met name als het gaat om de vermindering van het sociaal isolement, de verhoging van de mobiliteit en het faciliteren van de bereikbaarheid van de economische centra hebben wij hooggespannen verwachtingen

Eind januari besloot Parkstad Limburg om een projectvoorstel voor het experiment in te dienen. In de afgelopen periode is hard gewerkt door gemeente Heerlen en Parkstad Limburg om het projectvoorstel helemaal rond te krijgen. Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en de deelnemende gemeenten financieren gezamenlijk het experiment voor het reguliere openbaar vervoer. Het WMO-deel van het experiment wordt volledig door Parkstad Limburg (exclusief Simpelveld en Voerendaal) en Nuth gefinancierd.

1. Evaluatie

Tijdens het experiment wordt bijgehouden welke effecten het gratis openbaar vervoer heeft. Aan het einde moet uit de evaluaties duidelijk worden of het gewerkt heeft en het gewenste effect heeft gehad. En of het wenselijk is om het gratis openbaar vervoer door te zetten. Als het resultaat en de effecten positief zijn, dan rekent Parkstad Limburg op de steun van de provincie om dit project na 31 december 2007 voort te kunnen zetten.
Bron: gemeente Heerlen

U bent hier