h

Groeve Sigrano

4 mei 2006

Groeve Sigrano

In een raadsvergadering van 10 januari 2006 zorgde een amendement van de toenmalige coalitiepartijen (CDA, LH, OPH en Stadspartij) voor de volgende toevoeging aan een voorbereidingsbesluit met betrekking totde 'groene' herinrichting van de groeve Sigrano na ontgronding:

1.3 Exclusieve bouw ten behoeve van volkshuisvesting.

Exclusieve woningbouw in het groen dus.

In het coalitie-akkoord van de 'nieuwe' coalitie staat echter:
In ieder geval dienen er geen nieuwe terreinen in het groen in ontwikkeling genomen te worden, tenzij al vastgestelde overeenkomsten dit niet meer kunnen beletten.

Tijd voor Raadsvragen!

More...
Betreft: Vragen herinrichting groeve Sigrano

Heerlen, 3 mei 2006

Geacht College,

Op 10 januari 2006 ging de toenmalige Heerlense gemeenteraad akkoord met een voorbereidingsbesluit voor de herinrichting van de groeve van Sigrano. Het toenmalige collegevoorstel
voorzag, na ontgronding van de groeve, in natuurontwikkeling en dagrecreatie.
Tijdens de raadsvergadering werd door een aantal partijen een amendement ingediend. Dat amendement luidde: aan de tekst wordt toegevoegd: 1.3 exclusieve bouw ten behoeve van de volkshuisvesting. Het amendement, dat met 13 stemmen tegen en 22 stemmen voor een meerderheid haalde, gaat dus verder dan de voorgestelde ontwikkeling natuur en dagrecreatie en laat ook ontwikkelingen als exclusieve woningbouw en wellicht verblijfsrecreatie toe.
Inmiddels kent Heerlen echter een andere coalitie. Uit het coalitie-akkoord van de huidige coalitie volgt uit de paragraaf Woningbouw van het hoofdstuk Volkshuisvesting, verkeer en milieu het volgende:
In ieder geval dienen er geen nieuwe terreinen in het groen in ontwikkeling genomen te worden, tenzij al vastgestelde overeenkomsten dit niet meer kunnen beletten.
Namens de SP-fractie wil ik u de volgende vragen stellen, welke ik u verzoek binnen de in het Reglement van Orde van de Raad gestelde termijn te beantwoorden:
1) Is het College van mening dat het behoud van groengebieden in het dichtbevolkte Parkstad Limburg van groot belang is?
2) Is het College van mening dat exclusieve woningbouw in de groeve Sigrano niet wenselijk is en niet past in de visie om geen nieuwe terreinen in het groen voor woningbouw in ontwikkeling te nemen?
3)Welke gevolgen heeft het eventueel aanpassen van het voorbereidingsbesluit dat op 10 januari jongstleden door de oude Heerlense gemeenteraad werd aangenomen?
4) In hoeverre kan de Gemeente aansprakelijk worden gesteld voor zogeheten planschade bij het wijzigen van het voorbereidingsbesluit?

Met vriendelijke groet,
Namens de SP-Fractie

Ron Meyer

U bent hier