h

Algemene Beschouwingen- 1e termijn

26 oktober 2006

Algemene Beschouwingen- 1e termijn

Woensdag 25en donderdag 26 oktober vonden de Algemene Beschouwingen in de Heerlense gemeenteraad plaats. Woensdag vond de 1e termijn plaats. Onderstaand tref je de 1e termijn van de SP-fractie aan.

Algemene Beschouwingen- Bijdrage SP


Het schijnt goed te gaan met Nederland. Het kabinet riep regelmatig de economische noodtoestand uit, met kille ingrepen als gevolg. Nu straalt opeens de economische horizon van ons kikkerlandje als nooit tevoren. En dat is allemaal te danken aan de stevige ingrepen van onze regering, als we datzelfde kabinet moeten geloven. De landelijke verkiezingen staan voor de deur. Of er een causaal verband bestaat tussen het n en het ander, laat ik aan uw eigen verbeelding. De Minister-President durft zelfs de term VOC-mentaliteit in de mond te nemen. En tja, voorzitter, zeg nou zelf, met zon schipper aan het roer.

More...
Ook in Heerlen en omgeving waren de snoeiharde ingrepen van Balkenende voelbaar. Ook in Heerlen werden lonen en uitkeringen gematigd, schoten de huren omhoog, de huursubsidie omlaag, bleef de hypotheekrente-aftrek voor de allerrijksten onaangetast en ontstonden voedselbanken.
Voorzitter, ook in Heerlen krijgt 2 maal modaal er van het kabinet komend jaar bijna 300 euro bij, mensen met een smalle beurs krijgen er een schijntje van dat bedrag bij. Dat betekent voor heel veel mensen in onze stad dat, als het kabinetsbeleid wordt doorgezet, het leven voor hen er nauwelijks beter op wordt. Terwijl dat wel zou moeten gebeuren. Het is nog steeds: Hoe rijker, hoe beter. De SP-fractie snakt naar een links kabinet dat zich inzet voor een socialer Nederland. Daar zou onze stad cht baat bij hebben.

Gelukkig is het College er in geslaagd de keiharde en ijskoude bezuinigingsronde over de ruggen van de zwaksten van de Heerlense samenleving terug te draaien. Operatie Drieslag heette het. 1, 2 drieslag, knock-out, zal het oude College gedacht hebben. Sommigen hier moeten onaangenaam getroffen zijn nu blijkt dat zij zich door het oude college op sleeptouw hebben laten nemen en instemden met deze hartvochtige bezuinigingen. Gelukkig hebben zij vandaag de kans om dat recht te zetten.


Het huidige College vaart gelukkig een andere koers. De stad heeft immers gekozen voor andere prioriteiten. En dat is maar goed ook. De SP-fractie begrijpt dat er ook gekozen moet worden, niet alles kan tegelijk. Wij beoordelen deze begroting daarom aan de hand van 4 themas:
Investeren in mensen , solidariteit, keuzes maken en regie en toekomstperspectief.

Investeren in mensen
Bij alles wat de overheid doet, moet naar de mening van de SP-fractie de mens centraal staan. De cijfers van onze stad geven duidelijk aan dat de sociaal-economische structuur zwak is. Dat betekent dat wij extra moeten investeren in de mensen van onze stad. De SP-fractie vindt dat daar voor gekozen moet worden. Helaas zitten wij al vast aan de overeenkomst van de buitenring waarbij Heerlen veel te veel moet betalen voor een provinciale weg. De SP-fractie is van mening dat we dit geld beter konden gebruiken in onze stad. Maar helaas! Een nieuw bestuur kan niet helemaal opnieuw beginnen.
Er is een duidelijk begin gemaakt met investeren in mensen door het schrappen van de bezuinigingen op welzijnswerk, maar wij zijn van mening dat onze stad ook op andere terreinen extra inspanningen moet verrichten. Zo bleek uit onderzoek van de Atlas Nederlandse Gemeenten dat Heerlen de hoogste jeugdwerkloosheid heeft van Nederland. Dat is ronduit vreselijk. Er staan veel mensen aan de kant in Heerlen. Spant het College zich voldoende in om daar wat aan te doen? Wordt er nagedacht over preventie? Kunnen we meer doen om mensen in onze stad te ondersteunen, om de sociale structuur in onze stad te versterken?

We maken ons zorgen om de toenemende vereenzaming onder ouderen. De SP vindt dat we naar oplossingen moeten zoeken. Er moeten meer voorzieningen komen voor ouderen, dicht bij huis. Zouden we niet meer vrijwilligers kunnen motiveren om ouderen te bezoeken? Een van de problemen bij ouderen is gewoon dat zij de touwtjes nauwelijks aan elkaar kunnen knopen. Recentelijk meldde het NIBUD dat het inkomen van veel AOWers alleen al voor meer dan de helft opgaat aan de huur.

Om te voorkomen dat ouderen vanwege geldgebrek het huis niet uit kunnen en om er voor te zorgen dat zij meer bewegingsvrijheid krijgen om ergens heen te gaan of anderen op te zoeken, zou gratis openbaar vervoer voor 65-plussers een belangrijk hulpmiddel kunnen zijn . Wij dienen daarom, samen met de overige coalitie-partijen (OPH, PvdA en VVD) alsmede met GroenLinks een motie in om het college op te dragen te onderzoeken of wij mee kunnen doen aan een pilot Gratis OV voor ouderen van de Rijksoverheid. (MOTIE)

Solidariteit

De aanpak van armoede als n van de belangrijkste speerpunten verdient de absolute steun van de SP-fractie. We zijn dan ook blij dat het college, naast het terugdraaien van de harteloze bezuinigingen van 1,6 miljoen op armoede, er ook nog in geslaagd is om iets extras te doen voor chronisch zieken.
Eindelijk wordt erkend, hetgeen de SP-fractie al jaren naar voren heeft gebracht, dat chronisch zieken als gevolg van regeringsbeleid hoge extra kosten moeten maken. Daarnaast willen we het volgende onder de aandacht brengen.

Ook in onze gemeente wordt een groeiend aantal mensen uit hun huis gezet. Regelmatig gaat het daarbij om gezinnen met kinderen. Inmiddels blijkt het te gaan om bijna 150 huisuitzettingen in dit jaar? Kunt u zich voorstellen wat een huisuitzetting met mensen doet? Weet u ook dat het de problemen verre van oplost? De SP-fractie wil dan ook een motie indienen om niet langer achter de feiten aan te moeten lopen maar preventief aan de slag te gaan. Wij dienen een motie in die het College oproept om al het mogelijke te doen om in samenwerking met woningcoperaties, energieleveranciers en anderen vroegtijdig te voorkomen dat mensen uit hun huis gezet worden danwel in het donker en in de kou te moeten zitten. (MOTIE)

Keuzes maken en regie nemen

Je bent jong en je wil wat in Heerlen
Voorzitter, afgelopen zaterdag mocht ik een kaartje van u ontvangen, ik werd toen 25 jaar. Alhoewel ik nu een kwart eeuw oud ben, hoor ik zeker nog bij de jongeren. Ik ben erg blij dat het College de jeugd als speerpunt kiest. Het zijn immers jongeren die deze stad een stevige duw in de rug kunnen geven.

Als het om onze jeugd gaat vinden wij ook dat er meer ruimte moet zijn voor preventie. Er moet zoveel mogelijk voorkomen worden dat jongeren in de problemen komen. Het op jonge leeftijd signaleren van problemen en het zo snel en goed mogelijk zorgen voor hulp voorkomt veel ellende op jonge leeftijd. De enorme schooluitval van jongeren in Nederland en in Heerlen, nog voordat ze een startkwalificatie hebben, is schrikbarend. Wat dat betreft vindt de SP-fractie dat alle hens aan dek moeten om dit schip te keren.

Over preventie en jongeren gesproken. Er is in ernstige mate sprake van overgewicht en te weinig beweging. Op het sportieve vlak moeten we onze pijlen dan ook extra richten op de jeugd. De huisvesting van de skatehal is belangrijk. De buurtspor
tprojecten eveneens. Toch missen wij nog een belangrijk aspect. Steeds meer kinderen verlaten de basisschool zonder zwemdiploma. Wij verzoeken het College serieus te onderzoeken om schoolzwemmen in Heerlen het in te voeren. (MOTIE).

Sport en cultuur horen bij de leuke dingen van het leven. Daarnaast zijn ze erg belangrijk voor de sociale en creatieve ontwikkeling van mensen en niet in het laatst maken sport en cultuur de stad aantrekkelijker. De SP-fractie houdt niet voor niks vast aan de komst van een centrumbad ook al kan het niet vandaag gerealiseerd worden. Zelfs de oude Romeinen wisten dit.

Daarnaast willen wij uitdrukkelijk stil staan bij cultuur. In Heerlen zijn in de afgelopen jaren voor veel geld culturele tempels uit de grond gestampt. De samenhang was niet altijd helder. Hoe dan ook, de gebouwen staan er. Nu de invulling en afstemming nog. De SP-fractie heeft met plezier gezien dat Hee-art een prominente plek kreeg in het stadscentrum. De vraag is echter: voor hoe lang?
Daarnaast vindt de SP-fractie dat de ontwikkeling van jongerencultuur in onze stad prioriteit moet krijgen. Het moet leuk worden voor jongeren in Heerlen. Over niet al te lange tijd gaat de popzaal van de Nor open. Wij verwachten daar veel van. Wij zijn van mening dat dit ook d plek moet worden waar jongerenbands uit Heerlen en Parkstad volop aan de bak kunnen. De zaal van de Nor moet niet alleen een plek worden waar jongeren uit de omgeving naar toe gaan om te luisteren, maar ook om het zelf te doen. Betrek jongeren actief bij de Nor en bij cultuurbeleid. En bij een levendige popcultuur hoort voldoende oefenruimte. Er moet snel duidelijkheid komen voor de problemen bij NOX.


Buurten

Onze buurten verdienen constant onze aandacht. De kinderen van de stad groeien er op en als gevolg van de vergrijzing moeten steeds meer mensen er met een gerust hart oud kunnen worden. Dat betekent dat er voldoende speelruimte moet zijn, voldoende groen en voldoende dat de buurtcentra en het voorzieningenniveau van groot belang is. De buurten lijden onder het vertrek van de buurtslager en de bakker. De SP-fractie vreest de gevolgen van een Mega-super bij het Rodastadion. Het is voor ons ook de vraag in hoeverre de gevolgen voor de buurten beperkt kunnen blijven in het geval van een Mega-super in het stadscentrum.
Een mega-super in de nabijheid van buurtcentrum, zoals de Heerlerbaan, is funest voor de buurteconomie. Verloedering leidt bovendien vaak tot onveiligheid. En die onveiligheid is sowieso al een hot item voor enkele buurten. Meer blauw in de buurt is wat ons betreft een absolute noodzaak.
Als het om ouderen in de buurten gaat maken wij ons ernstig zorgen over het gebrek aan voortgang van ouderenhuisvesting. Als mensen gedwongen zijn, door het ontbreken van aangepaste huisvesting, te lang in hun eigen woning te blijven, leidt tot vaak tot schrijnende toestanden. De SP-fractie wil zo snel mogelijk duidelijkheid over de voortgang in de ouderenhuisvesting. Terwijl voortgang zo hard nodig is, lijkt het wel alsof er sprake is van stilstand.

Daarnaast zijn wij het eens met het voorstel van het college om in de toekomst extra te investeren in het basisonderwijs. Een sterke brede school met meerdere voorzieningen voor kinderen en ouders onder n dak op een centrale plaats in de buurt kan een versterking zijn voor de buurt.

Naast voldoende voorzieningen moeten de buurten er ook goed bij liggen. Als we spreken over groen kiest het college voor het behoud en koesteren van onze natuurgebieden. Geen exclusieve en nieuwe woningbouw in het groen, is een voortvloeisel van die keuze. De SP is hier blij mee.
Waar de SP minder blij mee is, is een andere vorm van groen, namelijk het groenonderhoud. Dat is maar net aan de maat in onze stad terwijl het erg belangrijk is voor het aanzien van de buurten. Dat moet wat ons betreft echt beter. Daarom dienen wij een amendement in. (AMENDEMENT)


Stadscentrum
De opmerkingen die wij maakten over het groenonderhoud in de buurten gelden natuurlijk ook voor het stadscentrum. Gelukkig is er, bij de aanleg van de middenberm van de Geerstraat, nu duidelijk gekozen voor het toevoegen van groen. Het stenig karakter brokkelt daardoor af, vergroent, en wordt daardoor vriendelijker. Ga zo door, zegt de SP-fractie. Ons centrum mag groener en het groen dat er is mag van ons ook spannender. De geraniumbakken zijn wel heel erg saai.

Het probleem van ons stadscentrum is dat jarenlang anderen dan het stadsbestuur het er voor het zeggen hadden. Bij het fysiek ontwikkelen van de binnenstad domineerden vooral projectontwikkelaars de gemeentelijke plannen. Het resultaat: een stadscentrum met te veel niet op elkaar afgestemde plannen op 1 hoop.
De SP roept al jaren dat er keuzes gemaakt moeten worden. Zker als het gaat om ons stadscentrum. De regie moet in handen van het stadsbestuur. Het stadscentrum moet levendiger worden. Rondom het Pancratiusplein wordt dat langzaam maar zeker zichtbaar. Wat ons betreft moeten we hier niet stoppen maar langzaam maar zeker verder gaan in de binnenstad. Daarbij moet het niet de stad worden waar de projectontwikkelaars de dienst uitmaken maar het moet een stadscentrum worden waar Heerlenaren zich prettig voelen en graag komen. Dan wordt het ook een leuk centrum voor anderen.

Over projecten gesproken. Vliegwiel lijkt van de baan. Tenminste, we horen er niets meer van. Is de stad gebonden aan de overeenkomst die de dag voor de gemeenteraadsverkiezingen ondertekend is door het oude college?

Hoe zit met het Maankwartier? Hoe romantisch het Maankwartier ook moge zijn, de SP zet vraagtekens bij de haalbaarheid van een dergelijk project in een stad die geen behoefte lijkt te hebben aan enorme hoeveelheden extra woning- en winkelruimte. Het centrum moet bruisen, en dat kan niet door het volpompen van het centrum met nieuwe woningen, ook niet door het slopen van een deel van de stad. Wel door met de inwoners, ondernemers, cultuur-producenten en creatieve geesten in de stad tot nieuwe en kleinschalige aanpassingen te komen. Elk nadeel hep zijn voordeel. Het voordeel van veel leegstand is dat de mogelijkheden er in elk geval zijn, de gebouwen staan er. Niet prestige, maar intimiteit en herkenbaarheid maken het verschil. Het formuleren van een lijst met waardevolle historische panden is een voorbeeld. Hoe zit het echter met meer groen en bankjes en hoe zit het met de creatieve invulling van leegstaande panden, vraagt de SP-fractie zich af.

Meer toekomst voor de stad
Afgelopen jaren wordt vooral gesproken over vergrijzing en ontgroening. Het lijkt er daardoor vaak op als er nauwelijks toekomst is voor onze stad. Alsof het een aflopende boel is, een doodlopende weg. Natuurlijk is de vergrijzing een feit en moeten we ons extra inspannen voor voldoende zorg, voorzieningen en welzijn. Maar we willen toch ook toekomst voor de stad.

Dat ouderen ouder worden is een groot goed. Dat jongeren naar elders vertrekken om te studeren of de wereld te verkennen is niets nieuws. Jongeren hebben echter te weinig reden om terug te keren. Er is te weinig werk. Onze economische structuur is te zwak. Natuurlijk, op de economische toestand heeft de lokale overheid niet erg veel invloed. Landelijke ingrepen en zelfs internationale factoren bepalen voor een groot deel welke bloei een regio of stad doormaakt. Maar, we moeten wel ons best doen om de stad toekomst te b
ieden. Dt wat op lokaal niveau benvloed kn worden, met echter ook benvloed worden. Het maken van heldere economische keuzes, duidelijke speerpunten en daaraan vasthouden. Nieuwe Energie is een voorbeeld. Een project als het Mijnwater-project kan dat eveneens zijn. Wellicht kan er meer.
We hebben wel de indruk dat het college zich fors inspant om bijvoorbeeld de grote zonnecellenfabrikant hier naar toe te halen. Het lijkt alsof er sprake is van gerichte acties. Dat is belangrijk voor de toekomst van de stad.


Op kleinere maar zeker niet minder belangrijke schaal is het behouden van de ID-banen een goed voorbeeld hiervan, ook het creren van een Bazaar mag in dat licht worden gezien. Het inkopen van extra arbeidsplaatsen voor SW-gendiceerden is ook zon voorbeeld. Toch zijn er ook grote zorgen als we spreken over de WSW. Licom is een grote werkgever in onze stad, met als belangrijkste taak het voorzien in passend werk en passende arbeidsomstandigheden voor WSW-gendiceerden. Er is echter een veel te lange wachtlijst en de arbeidsomstandigheden zouden niet best zijn. Ook maken we ons grote zorgen om het risicovol ondernemen van Licom en zien hierin een zeer belangrijke taak voor het College weggelegd. Kan het College al wat helderheid verschaffen?


De canon van Heerlen
Hoewel het college nog maar kort aan de bak is stellen wij vast dat er in ieder geval sprake is van heldere keuzen. Wij stellen ook vast dat nog niet alles kan wat wij graag willen. En wij willen veel. Ik noemde al het centrumbad, maar ook een opgeknapt Thermenmuseum en eerherstel voor ons mijnverleden. Het is een schande dat ons mijnverleden niet terugkomt op 1 van de 50 plaatjes die voortaan de klaslokalen in het land sieren. Als dit geen reden is om de Limburgse Republiek uit te roepen, voorzitter!

Misschien we ons dan maar achter een Heerlense canon zetten. Niet te verwarren met het kanon van de Blauw Sjuut. Maar vooral moeten we aan de slag gaan. Aan de slag voor de mensen in de stad en voor de toekomst van de stad.

Voorzitter,de SP-fractie ziet de toekomst verheugd tegemoet, deze stad lijkt eindelijk weer bestuurd te worden.

Ook maken we ons grote zorgen om het risicovol ondernemen van Licom en zien hierin een zeer belangrijke taak voor het College weggelegd.

U bent hier