h

GroenLinks

11 oktober 2006

GroenLinks

In n van de lokale weekblaadjes trof de oplettende lezer een artikel/persbericht van GroenLinks aan met de titel 'GroenLinks Heerlen op de bres voor minima'. Een goede zaak dacht de lezende SP'er. Na eenkomische eerste zin "sinds de nieuwe raadsperiode heeft de Groenlinks fractie in Heerlen zich sterk gemaakt voor een beter en krachtiger armoedebeleid", die de suggestie wekt dat er nu een volstrekt ander Heerlens GroenLinks-geluid bestaat dan in alle jaren ervoor, heeft de lezende SP'er echter nog steeds veel vertrouwen. Immers: in GroenLinks vindt de SP zelfs in de oppositie een geluid dat veel op heeft met een krachtige armoedebeleid.
Maar.....
Het vervolg van het stuk laat het ware gezicht achter dit positieve geluid zien. Merkte de SP-fractie het optreden van GroenLinks-raadslid Rahnama'i over armoedebeleid eerder al op als Blunder van de maand, GroenLinks maakt het nu nog bonter:

"GroenLinks raadslid SajjadRahnama'i heeft tijdens de laatste raadsvergadering een motie ingediend, waarbij het college de opdracht kreeg om de mogelijkheid te onderzoeken om de no-claimkorting van de ziektekostenverzekering te compenseren voor de mensen met een inkomen op of onder het bijstandsniveau. De motie werd ingetrokken nadat de wethouder liet blijken dit idee van Groenlinks al bij de coalitieonderhandelingen te hebben overgenomen."

De wethouder die het idee van Groenlinks al bij de coalitieonderhandelingen overnam???
Dan nu de werkelijkheid:

De financile positie van chronisch zieken is meestal belabberd. De invoering van de no claim-regeling bij de ziektekostenverzekering maakt dat alleen maar erger. Vandaar ook dat in de Heerlense coalitieovereenkomst afgesproken is dat er via de bijzondere bijstand een financile compensatie voor deze mensen moet komen. De invoering van zo'n regeling staat nu ook in de gemeentelijke begroting voor 2007.

Vervolgens diende GroenLinks op 19 september een motie in waarin werd gevraagd eerst te onderzoeken om hoeveel mensen het gaat, dan te onderzoeken of zo'n regeling er kan komen en dan de raad op de hoogte te stellen.

SP-wethouder Peter van Zutphen liet weten dat deze motie een stap terug is ten opzichte van wat het nieuwe College al wil, namelijk de regeling gewoon invoeren, en dus niet eerst allerlei dure onderzoeken. Hij wees de motie daarom ook af.

Ook de hele rest van de raad, inclusief partijen als CDA en Leefbaar Heerlen,steunden de wethouder daarin. Alleen GroenLinks bleef tegensputteren,en er op aandringen dat de wethouder hun motie zou overnemen, hetgeen dus een stap in de verkeerde richting zou zijn. Met veel gemopper trok GL de motie uiteindelijk toch maar in.

Blijkbaar was de eigen profileringsdrang sterker dan het echt wat bereiken.

De SP is vr een krachtig armoedebeleid, altijd en overal!Met Groenlinkshoopt(e) de SPop een medestanderop het vlak van sociaal beleid vanuit de oppositiebank: een Groenlinks met goede ideen.

Tot dusverre blijkt het optreden van Groenlinks echter gewoonweg teleurstellend. De ideen diegeopperd werden,zouden een verslechterd armoedebeleidbetekenenen tot overmaat van ramp wordtbij gebrek aan eigen initiatievenmet hetarmoede-beleid van andere partijen (het College) gepronkt.

GroenLinks: krachtig armoedebeleidofarmoedige politiek?

U bent hier