h

Bomenkap Schinveld onterecht!

18 juli 2007

Bomenkap Schinveld onterecht!

Het ministerie van VROM heeft vorig jaar ten onrechte besloten 20 hectare bomen in het Schinveldse bos af te zagen. Dat heeft de Raad van State bepaald. Ook mogen er geen bomen worden gekapt in het aangrenzende gebied.

Vorig jaar bezette actiegroep Groenfront het bos om de kap tegen te houden. Onder andere de gemeente Onderbanken spande een zaak aan tegen de bomenkap. Voor het gekapte bosgebied, heeft het ministerie van VROM een aantal zaken niet zorgvuldig in beeld gebracht, voorbereid en gemotiveerd. De Raad van State heeft het dan over geluidsoverlast, uitstoot van uitlaatgassen, stof en kerosinedampen, gezondheidsaspecten, grondwaterbescherming en natuurwaarden. De bomen moesten wijken om de aan- en afvliegroute obstakelvrij te maken voor de NAVO-basis in Geilenkirchen.

De uitspraak van de Raad van State is te vinden op de site van de vereniging Stop Awacs. De SP ondersteunt al jarenlang de acties tegen de bomenkap en de overlast van Awacs.

De SP wil dat het bos zo spoedig mogelijk herplant wordt. SP-Tweede Kamerlid Paul Jansen: "Uiteindelijk hebben de bewoners en de gemeente dus gelijk gekregen. Helaas wel achteraf, want de bomen zijn al gekapt. Daarom moet minister Cramer het bos zo snel mogelijk herstellen. Hoe sneller hoe beter!

Klik hier voor het SP-persbericht.

U bent hier