h

Groen Links en het CDA: 2 handen op 1 buik

5 juli 2007

Groen Links en het CDA: 2 handen op 1 buik

Groen Links en het CDA (en de rest van de rechtse oppositie)stemden tot dusverre broederlijk op (vrijwel) alle gebieden met elkaar mee. Hoewel beide partijen groen als partijkleur kennen, mag dit toch op het eerste oog opzienbarend genoemd worden. DeChristen-Democraten worden in het politieke veld toch niet echt in de buurt van Groen Links geplaatst.In Heerlen gedraagt Groen Links zich echter in de verste verte niet als linkse partij. Werd er enige tijd geleden zelfs een (verslechterd) voorstel gedaan met betrekking tot chronisch zieken, vorige week suggereerde GL-raadslidSajjad Rahnama'i dat dit College niets aan Jeugdbeleid en Armoedebeleid zou doen, moest de gemeente wat hem betreftbijdragenaan de bouw vaneen religieusgebouwen werd SP-wethouder Peter van Zutphen vergeleken met Rita Verdonk. Gevraagd naar enige argumenatie of voorbeelden, en geconfronteerd metdegrootste aandacht en investeringen ooit in Heerlen op jeugd-, armoede- en buurtbeleid, bleven Rahnama'i's kaken op elkaar. In dat opzicht lijkt GL in lk geval op haar 'groene' broer CDA.CDA-fractievoorzitter Charles Claessens sprak eerderover ambtelijke blunders en bestuurlijk falen en wist dat,ook naherhaaldelijk verzoek, niet te onderbouwen. Ook als het gaat om duidelijke politieke keuzes zijn CDA en Groen Links als 2 handen op 1 buik: die worden simpelweg niet gemaakt. De financin van de gemeente zijn zogenaamdprut, het beleid is prut en bovenal: de SP is prut. Zeggen hoe het dan anders moet enwat er dan niet moet, is er echterniet bij.

De liefde tussen het CDA en GL gaat echter een nieuwe fase in. Op de websites van de 'broers' verschijnen,op enkele toevoegingen na, exact dezelfdeberichten.De strekking: deSP zou laf zijn en niet kritisch meer zijn. En dt notabene naar aanleiding van een kwestie die door de SP is aangezwengeld (terwijl CDA en GroenLinksjuichend en kritiekloos waren in de raadscommissie) enwaar de SPtegen gestemd heeft. Kan het ngidioter?

Bij gebrek aan inhoudelijke argumentatie moet het dan maar zo.Eencoalitie kan zich een scherpere oppositie voorstellen.

Het CDAmoet misschien wennen aande nieuwe oppositierol. Groen Links daarentegen... de partij die tot de laatste dag betrokken was bij de coalitie-onderhandelingen en alleen afhaakte omdat het als eenmansfractie geen wethouder kreeg,stelt inhoudelijkzwaar teleur.

De allerbelangrijkste vraag blijft echter:zou een 'groene' fusie nabij zijn f voorlopig alleen een gezamelijke internetsite?

U bent hier