h

Licom en de verkoop van Intratuin

5 augustus 2007

Licom en de verkoop van Intratuin

Licom is het SW-bedrijf in Zuid-Limburg. D.w.z. Licom verzorgt de sociale werkomgeving van ongeveer 5.000 mensen met een indicatie Sociale werkvoorziening. Deze mensen hebben om uiteenlopende redenen aangepaste arbeidsomstandigheden nodig. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening. De SP vindt een goed functionerende sociale werkvoorziening erg belangrijk en maakt zich op basis van diverse klachten en berichtgevingen zorgen om de arbeidsomstandigheden van Sw'ers bij Licom. Al menigmaal stelde de SP daarom de situatie (arbeidsomstandigheden, doorstroom, financile situatie, etc.)bij Licom aan de kaak (zie ook bijvoorbeeld de Algemene Beschouwingen van 2006 n 2007).

Naar aanleiding van de verkoop door Licom van de helft van de aandelen in 2 Intratuinvestigingen, waar zo'n 80 Sw'ers werkzaam zijn, stelde SP-raadslid Ron Meyerde volgende schriftelijke vragen aan het Heerlense College van B&W:

In het recente enminder recente verleden zijn werkzaamhedenvan Licom nv naar lage loonlanden verdwenen.Zoals oa desluiting van Meubel, Speelgoed,Metaal en de afslanking van ABB draadbomen.Het verleden laat bovendien het ontstaan vansteeds meer groepsdetacheringenen samenwerkingsverbanden tussen reguliere bedrijven en Licom nv zien.

Op 2 augustus 2007publiceerde Licom op haar internetsite een persbericht over de verkoop van 2 Intratuinvestigingen. Het Limburgs Dagblad publiceerde een artikel met de titel'Licom verkoopt helft Intratuin'. Nadat eerder bekend werd datIntratuin Heerlenzal verhuizen naar eenkleinere vestiging,lijkt Licom Intratuin nu te zullengaan verkopen.De opkoper is participatiebedrijf D'ox Compagnies NV uit Roermond. Genoemde opkoper is zeer actief in het opkopen van Tuincentra die het financieel moeilijk hebben.
- Is het college op de hoogte van de in de toelichting genoemde ontwikkelingen?
- Heeft het College ook kennis van de volledige verkoop (dwzhet resterende aandeel van 50%)van deIntratuin-vestigingen in Parkstad in de nabije toekomst?
- Heeft het College kennis van de gevolgen voor het (SW-gendiceerde) personeel? Zoja, welke gevolgen heeft de overname (bijv. op het gebied van zekerheid, omstandigheden en begeleiding)?
- Vindt het College het wenselijk dat steeds vaker vrije bedrijven geheel of gedeeltelijk de scepter zwaaien over grote groepen SW'ers? Denkt het College dat de primaire taak van het SW-bedrijf op die manier goed wordt uitgevoerd?
-Vindt het College een situatie wenselijk waarbij alleSW-gendiceerden, op een bepaaldeSW-werkplek, door een volledigeverkoop doorLicommin of meer verplicht aan de slag moeten in het vrije bedrijf?
- Realiseert het college zich dat indien medewerkers van Licom nv zich moeten conformeren aan de normen en doelstellingen van een regulier bedrijf een deel van demedewerkersdaartoe niet in staat zal blijken te zijn?- Heeft het college inzicht in de huidige financile situatie van Licom nv? Zoja, is er volgens het College reden om sociale werkplekken in de uitverkoop te zetten?
Nog niet zo lang geleden, lietLicom nvweten een rooskleurige financile positie te hebben. Nog nkeerzouden de gemeenten moeten bijspringen om de solvabiliteit veilig te stellen. Het jaarverslag 2006 laat echter een negatief nettoresultaat zien. Afgelopen week werd duidelijk dat de Intratuin-vestigingen Heerlen en Kerkradeverkocht zijn.
-Kan hieruit geconcludeerd wordendat de financile situatie van Licom nvhelemaal niet zorooskleurig is?
- In welk licht moet de eerdere kredietverstrekking aan Licom mbt de verhuizing van Intratuin woonboulevard nu gezien worden?- Is het college het met ons eens dat voorLicom nvhet zorgdragen voorpassend werkvoor SW-gendiceerdenen niethet verhogen of veiligstellen van dewinst als prioriteit geldt?

U bent hier