h

Week van Ben

26 augustus 2007

Week van Ben

Ben Tarici, beheerder van het Heerlense SP-huis, activiteitenleider en spil in het praktische werk van de Heerlense SP-afdeling vertelt in een wekelijkse bijdrage over wat er zoal op het SP-huis gebeurde.


Beste mensen, hier ben ik weer!

Terwijl ik hier voor het scherm zit, gaan mijn gedachten terug naar 1986. Toen ben ik lid geworden, de volgende dag stond al iemand bij mij voor de deur, deze persoon, Henk van de Berg, had een stapel folders bij zich, het was vlak voor de verkiezingen, in maart. Ik weigerde om ze aan te nemen, dag erop heb ik mij bedacht. De SP zat toen met n raadslid in de Heerlense raad. Na de verkiezingen kwam de SP een paar honderd stemmen te kort om een tweede zetel te halen. De teleurstelling was groot, ik zie Peter van Zutphen nog binnen lopen, in een cafe aan de parallelweg, waar de verkiezingsbijeenkomst werd gehouden,de teleurstelling was vanzijn gezicht te lezen. Gelukkig ging de SP door,vooral met de acties, dat is de kracht van de SP. Systematisch in heel Heerlen langs de deur om de mensen te vragen of ze een tribune wilde kopen.

Dat was in de avond, tussen 19 en 21 uur, we verkochten op n avond wel zon 30 tot 40 tribunes. Het ging zich niet alleen om de tribunes, maar ook wat de mensen je vertelde. Sommigen werden lid.

De PvdA zat toen met 12 personen in de raad, volgens mij, vonden ze ons maar rare snuiters. Terwijl de PvdA, en vele anderen keuvelden in de raad voerde de SP de ene actie na de andere actie!

Die acties moeten natuurlijk ergens van bekostigd worden. De andere kracht van de SP is dan ook de afdrachtregeling. Onderlinge solidariteit en mogelijkheden om het werk tussen de mensen te kunnen blijven doen.Wat mij betrefteen heel goed punt. Door de afdrachtregeling hebben we toch maar een mooi SP-huis, met een goed lopend spreekuur.Daar moet de SP mee doorgaan,van het volksvertegenwoordigerschap hoef je niet armermaar zekerook niet rijker te worden! Het is een eer, maar geen financile carrieresprong. Ik zag gisteren op tv CDA-jongeren, die dachten daar heel anders over: carrieresprong en geld-is-belangrijk-voor-mij waren enkele gezegden.

Geef mij maar de ROOD-jongeren. Idealistisch en niet gedreven door het eigen belang.

Nu zijn we een grote partij, de media letten nu ook meer op ons. Dat is vaak positief en soms (de laatste tijd wat meer dan 'soms') minder positief.Als de SP een scheet laat, dan wordt het breed uitgemeten.

Harry van Bommel maakte een complimentaan een Jordaanse vrouw in dat land, het werd gelijk een schandaal van de eerste orde. De journaals openden er om het uur mee.En nog los van de vraag of het nu echt zo verschrikkelijk is iemand sensationeel te noemen, het geheel breed uitmeten in de media is helemaal raar. Komkommertijd van de eerste orde!Heb hard moeten lachen.

Zou een mooie omroep zijn: Komkommmer-TV!

Het was ook groot nieuws, dat Mark van Bommel Duitser zou worden, een groot deel van de media kletste het meteen na, zij trapten erin.Op het eerste oog vooral grappig, maar als je erover nadenktbest beangstigend. Er wordt blijkbaar nauwelijks nog iets echt goed onderzocht. Of: kwaliteitsjournalistiek iseen zeldzaamheid.De Bommeltjes toch!Tot slot: het contrast met 1986: in Heerlen niet langer met 1 raadslid, maar 10 keer zo groot. De teleurgestelden van 1986 zitten nu zelfs in het College. Maar toch: de SP blijft actievoeren, net als in 1986, gelukkig op dat vlak geen spat verandert. Van AZL tot Passart, vanbomenkap tot Veolia, van gratis OV tot thuiszorg.Schouder aan schouder met de mensen.Landelijk en lokaalis de SP bezig met een grote thuiszorgactie, Landgraaf, Kerkrade, Heerlen en... Brunssum doen mee. Ja, Brunssum, ook daar is de SP weer flink actief.

Met vele vrijwilligers moet het allemaal lukken, deze zijn het werkelijke kapitaal van en voor de SP! En net als de dag n de kennismaking met Henk van den Berg pak ik ook nu weer de flyers op en doe ik mee.

Met vriendelijke groeten, n van de vele vrijwilligers,Ben Tarici

U bent hier