h

Wethouderscolumn Cor Duijf

2 augustus 2007

Wethouderscolumn Cor Duijf

De SP kent in Heerlen 3 wethouders: Peter van Zutphen, Riet de Wit en Cor Duijf. Regelmatigverschijnt er van de hand van n van die rode bestuurders een column. SPers als bestuurders, hoe gaat dat er aan toe?.

Heerlen, goed wonen, watAtlas er ook over zegt!
2 augustus 2007

Het is zomerreces en heel het college is nog met vakantie. Op 14 augustus komt het college weer bij elkaar. Ik zal er dan niet bij zijn. Vrijdagochtend maak ik ,de laatste, zoals dat in mijnwerkerstaal heet. Dan ga ik met verlof en ben ik weer stadhouder af en heb ik, net als vorig jaar, dik 3 weken op de stad mogen passen. Toch wel een heel bijzondere ervaring. Dan ben je dus al die tijd, dag en nacht, beschikbaar voor de stad.
En ook al zijn er nauwelijks of geen vergaderingen, omdat natuurlijk ook veel ambtenaren met vakantie zijn,
dan nog zijn er altijd wel zaken te bespreken, dingen te regelen en van alles en nog wat te ondertekenen.
De gemeente draait gewoon door ook al is dat op een wat lager pitje. Een enkele keer kookt de zaak over, zoals vrijdag 2 weken geleden, toen een vreselijk noodweer vooral Parkstad onder water zette.

Je weet dat er sprake is van zwaar weer maar de ernst daarvan dringt niet echt tot je door tot je in een keer wordt geconfronteerd met een hoop burgerleed. De nooddienstregeling werkte niet goed, de brandweer bleek onbereikbaar en in 'arren moede' belden burgers naar de burgemeester voor hulp. Dan sta je wel zelf nog niet met de poten in de blubber, maar op zo'n moment heeft een roep om hulp toch heel wat meer impact. In sommige straten in Hoensbroek zou het water tegen de gevels klotsen en liepen huizen en kelders vol. Dat ervaar je dan toch anders dan dat ,sprake is van wateroverlast' in Hoensbroek.

's Avonds het bericht dat een flat geruimd moest worden. Er hing een zeer penetrante lucht in de galerij en men had overlast van dikke vliegen. Een bewoner lag al dagenlang dood in huis. Andere bewoners moesten waarschijnlijk elders tijdelijk worden ondergebracht. Maar dat bleef goddank beperkt, maar dan nog! Wat een ellende voor die mensen.

Gisteren de melding van een uitslaande brand in een flatgebouw in Heerlerheide. Geen doden of gewonden gelukkig, maar je houdt wel je hart vast. Een flatgebouw in brand, stel je voor. Arme mensen die dat treft, denk je dan.

Maar er zijn ook andere, leuke dingen natuurlijk, zoals Corio Tropical en de Profronde. 2 Grote evenementen en er staan er nog meer op stapel: Booch en Cultura Nova. Ongelooflijk eigenlijk wat er zo al allemaal in een stad gebeurt. En dat is dan allemaal nog maar een fractie van het geheel, zomaar een handjevol gebeurtenissen over mensen in onze stad.

En op een onbewaakt moment dwaalden mijn gedachten af en ging ik terug naar 19 april in Utrecht.

En de winnaar is. , niet Heerlen helaas. Heerlen eindigde opnieuw op de 50e plaats. En daar zat je dan. Ook al wist ik van te voren dat we weer op de laatste plaats terecht waren gekomen dan nog is het even slikken. Het ging om de presentatie van de Atlas voor gemeenten 2007 en de bekendmaking van de resultaten van een onderzoek waarin de 50 grootste gemeenten van Nederland op wel 40 punten zijn vergeleken. Namens het College van Heerlen was ik erbij. Teleurgesteld natuurlijk en heel erg pissig.

Je krijgt niet de gelegenheid om er wat van te zeggen; daarvoor laat het programma geen ruimte. Maar Heerlen is mijn stad en dan is zon uitslag knap waardeloos en ook niet terecht. Wel in de ogen van de onderzoekers natuurlijk. Gewoon een kwestie van vergelijken van onderzoeksgegevens met een aantal gedefinieerde factoren en je hebt een score. Boven de streep of onder de streep en thats it.

De beleving van degenen om wie het gaat, wat de mensen die er wonen er zelf van vinden is daarin niet meegenomen.Je weet dat het zo werkt, maar toch neem je er geen genoegen mee.

De woonaantrekkelijkheid, daar gaat het dan om, wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren. Deze geven dan aan of het in een gemeente meer of minder aantrekkelijk wonen is. Het belangrijkste aspect hierin is een economisch gegeven: de bereikbaarheid van banen. Daarnaast spelen nog allerlei andere zaken een rol zoals het cultureel aanbod, veiligheid, het aantal koopwoningen, de nabijheid van de zee en natuurgebieden, het culinair aanbod, het aantal vooroorlogse woningen, de aanwezigheid van een universiteit en, ook niet onbelangrijk, het historische karakter van de binnenstad.

Veel van wat aantrekkelijk verondersteld wordt, hebben we niet of minder dan andere steden. Heerlen heeft geen historisch centrum. Ons centrum is inderdaad al sinds jareneen probleem.Maar tijden veranderen gelukkig. Binnenkort worden wandelingen door het centrum georganiseerd en kan iedereen die daar belang in stelt met ons meelopen en vragen stellen, suggesties doen en naar elkaar luisteren en van gedachten wisselen.

En we wonen niet aan zee, niet op het randje van het vasteland maar wel nagenoeg in het centrum van Europa; niet alleen in economisch opzicht van steeds groter belang, maar ook nog eens in een van de mooiste regio's qua natuur en leefomgeving, multicultureel en euregionaal.

Recent maakten nieuwe onderzoekscijfers duidelijk dat economisch gezien in Heerlen sprake is van een stijgende lijn. De neerwaartse spiraal is een halt toegeroepen. Er is sprake van nieuw elan, nieuwe energie!! . Meer nieuwe bedrijven, minder mensen in de bijstand, en nog wat zaken.

Heerlen is altijd energie geweest. Heel Nederland hebben we in het verleden van energie voorzien; dat konden we toen en dat geloof en vertrouwen in in eigen kunnen komt weer terug. Wij zijn gewoon energie. Heerlen is vergeleken met veel andere steden een jonge stad, maar net 100 jaar oud.Gevormd door en uit het mijnverleden. Voor een groot deel in al die jaren ook oorspronkelijk gebleven in velerlei opzicht. Dan komt er een moment dat het allemaal lijkt afgelopen. Alles gaat bergaf en zware tijden breken aan. Maar we zijn weer teug op de goede weg, denk ik. Natuurlijk moet er nog veel gebeuren en zal er ook nog heel wat moeten worden afgezien, in wielertermen gesproken.
Maar wat is nou aantrekkelijker dan te wonen en te werken aan de stad waar je ouders dat deden, waar je bent geboren en getogen, aan de toekomst van je kinderen en kleinkinderen. En dat geldt voor velen.

Heerlen, onze stad, de mensen en de stad waar ik van hou en waar het goed wonen is.
Wat het Atlas-onderzoek er ook over zegt.

U bent hier