h

Clientelisme bij motie Aod-op-Nuj

19 september 2007

Clientelisme bij motie Aod-op-Nuj

Om ervoor te zorgen dat elke organisatie en elk initiatief aan dezelfde voorwaarden moet voldoen om subsidie te krijgen, en om te voorkomen dat er sprake is van willekeur, kent de gemeente voorwaarden waaraan subsidieverzoeken moeten voldoen. Die voorwaarden zijn door de Raad vastgesteld en zorgen er oa voor dat de Raad niet elk subsidieverzoek zelf hoeft te behandelen. De organisatie van het evenement Aod op Nuj, die het nieuwe carnavalseizoen inluidt van 10 op 11 november, ontving vorig jaar subsidie en dit jaar zou dat niet gebeuren. Zo had Aod op Nuj nog geen verantwoording afgelegd over de subsidie van vorig jaar en was de subsidie-aanvraag te laat ingediend. Aod op Nuj stuurde alle Raadsleden een brief en de Stadspartij Heerlen en de PvdA dienden daarop een motie in om de subsidie alsnog te realiseren. De motie werd met steun van VVD, Leefbaar Heerlen en de fracties Moonen en Heine aangenomen. Alleen het CDA, de Ouderenpartij en de SP waren tegen de hele handelswijze.

Daarmee stelde de Raad een ongefundeerd en gevaarlijk precedent: waarom zouden immers al die andere organisaties en initiatieven niet ook via politieke lijntjes alsnog in de Raad subsidie willen verkrijgen?

SP-fractievoorzitter Ron Meyer trok de volgende conclusie:

Ik hoor iedereen hier zeggen dat de kritiek van de SP op de handelswijze terecht is, en dat deze handelswijze moreel en formeel helemaal niet kan, maar toch wordt de motie door de Stadspartij Heerlen en de PvdA ingediend en straks door een meederheid aanvaard. Ik moet dan helaas tot de trieste constatering komen dat het clientelisme terug is in Heerlen! Wie maar de beste lijnen heeft, kan alsnog via de politiek subsidie krijgen.

En bovendien: met dit voorstel doet de Raad precies datgene waar diezelfde Raad het College bij Guidos Orchestra van beticht heeft: een willekeurige keuze voor 1 evenement zonder bredere afweging en zonder zuivere procedure. Onbegrijpelijk!

Lees hier de eerste termijn van de SP over dit voorstel:

Voorzitter,

Ik wil mij in mijn eerste reactie op deze motie niet inhoudelijk richten op het betreffende evenement, daar heb ik goede geluiden over gehoord, maar het gaat niet om wat ik daarvan vind. Ik wil me namens de SP beperken tot vragen die erg belangrijk zijn in de afweging van deze motie. En dan met name de handelswijze en het signaal van deze raad.
Ik heb allereerst 2 algemene vragen aan de initiatiefnemers van de motie:

-Hoe gaan wij in deze gemeente om met subsidieverzoeken?

-Wie heeft de wijze waarop met subsidieverzoeken wordt omgegaan vastgesteld??

Daarnaast heb ik de volgende vragen mbt het effect dat deze motie op deze Raad kan hebben:

Indien we instemmen met deze motie,

-wat doen we dan de volgende maand als de SP een motie indient om toch subsidie te verstrekken aan buurtclub die als sportieve en sociaal-maatschappelijke hangplek geldt voor jongeren in een buurt?
-wat doen we als de Ouderenpartij de maand erna in de Raad betoogt, dat het afwijzen van subsidie aan die club in onze stad die activiteiten voor ouderen organiseert niet gewenst is?
-wat doen we als GroenLinks een motie indient ter ondersteuning van de natuurvereniging die vindt dat er te weinig gemeentelijke steun verleend wordt?
-wat doen we als het CDA in deze raad voorstelt dat het Toon Hermans-huis toch weer subsidie moet krijgen dit jaar?

En ik kan zo nog wel even doorgaan. Sterker nog, ik heb hier de gemeentegids, die heb ik zojuist nog even erbij gehaald. Van bladzijde 47 tot 84 worden organisaties en verenigingen in Heerlen genoemd. Gaan wij al hun subsidieverzoeken in deze raad behandelen? Zegt u maar, de Jachthoornvereniging wel en de Poolse Dansvereniging niet?

Kortom, voorzitter, u zult begrijpen waar ik naartoe wil: schuiven we voortaan beleid dat deze Raad vastgesteld heeft simpelweg aan de kant om over allerhande subsidieverzoeken te hebben, en nemen we daarmee bovendien het risico dat wie maar de juiste ingang heeft alsnog maalt? Of: spreken we, zoals dat hoort, in deze Raad over de voorwaarden waaraan subsidieverzoeken getoetst worden?

Klik hier voor een verslag over deze discussie van de Heerlense 'Politics-watcher' Irri.nl

U bent hier