h

Starterslening

7 november 2007

Starterslening

Dinsdagavond kwam het initiatiefvoorstel Starterslening van Leefbaar Heerlen en het CDA aan de orde. De starterslening beoogt een lening voor starters om een woning te kunnen kopen die zonder die lening onbereikbaar zou zijn.

De SP stemde tegen het initiatief. SP-raadslid Piet Brauer vatte zijn bijdragehet na de raadsvergadering voor deze site nog eens samen:

Op zich lijkt het initiatief sympathiek. In veel stedenis de starterslening ingevoerd.De starterslening is gericht op een gespannen woningmarkt waarin starters niet aan een woning kunnen komen. De vraag is nu of onze woningmarktde starterslening nodig heeft.Er bestaan namelijk risico'svoor degenen met een starterslening. Bijvoorbeeld dat het tot schuldenproblemen kan leiden. Ervinden elke week ongeveer 5 executoriale verkopen plaats. Die leiden vaak tot enormeellende, want de kwijtschelding van de NHG is aan strikte voorwaarden verbonden.De lening kan ook prijsopdrijvend werken, want makelaars weten immersdat dekoperextra kan lenen.Dit zijn echter allemaalnevenargumenten. Door vooral over die nevenargumenten te spreken en niet tot de kern te komen, makenwe rondjes.
Het belangrijkrijkste argument om in Heerlen gn starterslening in te voeren, is namelijkdat ervoortdurendongeveer 240 woningen te koop staan in de goedkope prijsklasse. Er is dus absoluut gn noodzaak om in Heerlen mensen op te zadelen met grote risico's.

U bent hier