h

Dominique Ducornez hekelt politiek spel Rein Hummel

4 januari 2008

Dominique Ducornez hekelt politiek spel Rein Hummel

Leefbaar Heerlen-fractievoorzitter Rein Hummel stelde enkele dagen geleden schriftelijke vragen naar aanleiding van een verspreking van SP'er Dominique Ducornez. Ducornez versprak zich in een commissievergadering door te spreken over een nieuw gemeentehuis, terwijl hij het nieuwe stadskantoor bedoelde. Ducornez corrigeerde zijn verspreking direct in de commissie. Voor iedereen was en is het duidelijk dat het om een woordelijke verspreking ging. Rein Hummel erkent zelf in de toelichting op zijn vragen dat het om een gecorrigeerde verspreking gaat, maar kan zijn grote hobby niet achterwege laten: het spelen van politieke spelletjes.
Hummel suggereert dat Ducornez meer weet over een nieuw te bouwen gemeentehuis. De SP'er zou geheim overleg gehad hebben met het College. Achterkamertjespolitiek dus!
Ducornez voelt zich gedwongen te reageren op deze zware insinuatie en stuurde de volgende brief:

Geachte heer Hummel,

U heeft vragen gesteld aan het College van B&W.

Aangezien u hiervoor een uitspraak mijnerzijds op een onjuiste insinuerende en suggestieve wijze gebruikt als ingang en opening, voel ik mij genoodzaakt te reageren.

Vooraf moet me van het hart dat ik de door u gehanteerde werkwijze betreur.

Er is in deze raadsperiode meerdere malen gesproken over omgangsvormen in onze raad. Ik kan me na het lezen van uw vragen niet aan de indruk onttrekken dat het raadslid Hummel van de fractie Leefbaar Heerlen weinig waarde hecht aan deze normen. Ik zal u ook uitleggen waarom ik die mening ben toegedaan.

Natuurlijk heeft u het recht vragen te stellen over zaken die u als waardevol beschouwt in het licht van uw raadswerk. Ik zal en wil u daarvan niet weerhouden. Wanneer u mij en mijn fractie echter met opzet in een kwaad daglicht probeert te stellen, moet ik daartegen ageren. Het stelt mij zeer teleur dat u een verspreking mijnerzijds (ik vroeg of het Mijnwaterproject niet gebruikt zou kunnen worden bij de verwarming van het nieuwe gemeentehuis, en bedoelde het stadskantoor), een verspreking die bovendien terstond en ter plekke ten overstaan van alle aanwezige commissieleden van PAF zowel als van ES rechtgezet is, gebruikt voor politieke insinuaties die niets met de werkelijkheid van doen hebben. Het simpele gegeven dat u in uw toelichting zelf aangeeft dat de verspreking rechtgezet is, maakt - mocht daarover nog enige twijfel bestaan - duidelijk wat uw inzet is: een politiek spel waarvoor u mij en mijn fractie misbruikt.

Wat deze situatie nog schrijnender maakt is dat deze verspreking plaatsvond tijdens de behandeling van een agendapunt waarover vertrouwelijkheid werd afgesproken. Er is geen bandopname gemaakt waarop terug te horen is welke woorden er precies gebruikt werden. Niet dat dit van wezenlijk belang is aangezien u zelf al aangeeft dat ik de verspreking ter vergadering heb rechtgezet maar het maakt uw opzet des te eigenaardiger.

Ik vraag me hardop af of u bij het opstellen van deze vragen wel het belang van de mensen in onze stad voor ogen had. Door op deze manier een vermeend antwoord te vragen op een vraag waarop u het werkelijke antwoord al kent, gebruikt u tijd en middelen van raad, college en het ambtelijke apparaat. Gezien de noden die de burgers in deze stad zoals u weet nog steeds kennen, is de vraag gepast of dit een wenselijke ontwikkeling in onze raad is.

Ik acht en beoordeel u nog steeds als een bekwaam politicus. Met deze insinuatie, die feitelijk nergens op gebaseerd is, toont u zich echter van een slechte kant.

Ik hoop dat u afstand doet van de kwalijke insinuatie en dat u voortaan de omgangsnormen in onze raad in acht zult nemen.

Met vriendelijke groet,

Dominique Ducornez
SP Raadslid
Heerlen, 3 januari 2008

U bent hier