h

Een supermarktreus: wie wordt er beter van?

6 januari 2008

Een supermarktreus: wie wordt er beter van?

SP-fractievoorzitter Ron Meyer schreef een opinie-artikel over de vestiging van een mega-supermarkt in Parkstad. Het artikel werd vrijdag 4 januari 2008 gepubliceerd in de Parkstadvisie van het Limburgs Dagblad:

Een supermarktreus: wie wordt er beter van? De vestiging van een mega-super in Parkstad doet veel stof opwaaien. Moet zo'n super bij het centrum van Heerlen komen of bij het Rodastadion? Of toch maar liever twee reuzen-appies? of iets dat er op lijkt? Maar: wie wordt eigenlijk beter van een supermarktreus?

?

Onlangs betoogde PvdA-raadslid Jan Bertholet uit Heerlen in deze krant dat zo'n supermarktreus maar zo snel mogelijk naar het Rodastadion moet. Anders zou de mega-super zomaar aan Parkstad voorbij kunnen gaan. Bertholet betoogde dat bij mega-supers elders gebleken is dat er geen gevaar is voor de buurtvoorzieningen. Mensen zouden simpelweg meer en diverser consumeren. Bertholet gaat daarbij in elk geval voorbij aan de huidige sociaal-economische kenmerken van onze regio. Veel mensen moeten kiezen voor brood in plaats van sushi, laat staan voor brood en sushi. Hun beurs laat geen extra of duurdere producten toe. Ook zullen er door de vergrijzing minder mensen in onze regio wonen. Daarmee alleen al houdt elke vergelijking met andere regios op. Onafhankelijk onderzoek bevestigt het beeld dat een mega-super bij het Roda-stadion ten koste gaat van buurtvoorzieningen. Op z'n minst in Kerkrade-West, Simpelveld, Heerlerbaan en Bekkerveld. En dat is vrij logisch: er is in Parkstad namelijk geen tekort aan supermarkten.
Daarom werden er in Parkstad afspraken gemaakt. Er is gekozen voor sterke winkelcentra in de buurten en kernen. Vanwege de vergrijzing is het belangrijk dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven in de buurt waar zij leven. Daarvoor moeten ze dicht bij huis hun dagelijkse boodschappen kunnen doen. In Parkstad worden de laatste jaren ook minder kinderen geboren. Dat betekent dat de markt voor supermarkten kleiner wordt.
Het verschil tussen de plannen voor een mega-super in Heerlen of Kerkrade is dat Heerlen als voorwaarde stelt dat een bestaande super uit het centrum moet verdwijnen zodat het aantal supermarkten niet uitbreidt. In Kerkrade geldt die voorwaarde niet en gaat het bovendien om een forse uitbreiding van 4.500 m2.

Laten we elkaar niks wijs maken. Het is oorlog in supermarktenland. De grote ketens proberen een steeds groter aandeel van de markt te veroveren. Zo gauw zij een kans zien proberen zij zich ergens te vestigen met als doel meer klanten binnen halen ten koste van de concurrent. Dat zijn heel andere motieven dan het belang van de inwoners van Parkstad. Laten wij niet in die val trappen. Laten wij kiezen voor de belangen van de ouder wordende inwoners van Parkstad voor wiens zelfstandigheid het belangrijk is om boodschappen dicht bij huis te doen.

Wat de SP betreft hoeft er helemaal geen mega-super te komen. Maar als Parkstad per se haar reus binnen moet halen, dan op z'n minst daar waar de reus geen gevaar vormt voor de buurten en kernen.

Ron Meyer
Fractievoorzitter SP in Heerlen

U bent hier