h

We wilden 10 euro, we hebben 10 euro!

6 februari 2008

We wilden 10 euro, we hebben 10 euro!

Schoonmakers uit heel het land voerden de afgelopen maanden actie. Voor een betere toekomst. Voor 10 euro per uur (was 8,90 bruto per uur), voor een duidelijk leesbare cao, voor vakopleidingen, voor zichtbaarheid en voor een goede behandeling. Afgelopen week werd een principe-akkoord gesloten voor een nieuwe schoonmaak-cao.

Een van de honderden actievoerders is Heerlenaar Ad van der Schaaf. Hij werkt als treinschoonmaker voor CSU in Heerlen. Ad is dolblij met de nieuwe cao. "We wilden tien euro, we hebben 10 euro!" zegt Ad. Hij vervolgt: "Dit toont eens te meer aan dat actievoeren helpt. We werden weggelachen toen we 3 jaar geleden de 10-euro-eis bekend maakten. Nu is het gelukt, veel eerder dan verwacht! Super!"

Is dit dan meteen het einde? Zijn de schoonmakers nu weer 2 jaar stil? Ad reageert strijdbaar: "Absoluut niet. Deze overwinning is niet het einde. Er zijn nog genoeg dingen die beter kunnen. Deze overwinning laat 1 ding zien: We kunnen het! En nu gaan we door ook! Er zijn slechts zo'n 14.000 van de 140.000 mensen georganiseerd in de schoonmaak. Kun je nagaan waartoe we in staat zijn met dubbel zo veel mensen die meedoen! Organiseren, sterker worden en actievoeren!"

Een kleine greep uit alle acties. Ad sprak tijdens de drukbezochte kick-off-bijeenkomst, hij deelde samen met zijn collega-actievoerders een gouden drol uit aan de NS-directie. Ze hielden een schoonmaak-overval bij ABN Amro en een Guerilla-concert op Schiphol.?ING en Fortis ontkwamen evenmin aan een helse horde schoonmakers in hun lobby. Op gebouwen van Ministeries werden beelden en teksten geprojecteerd en de 3 rijkste schoonmaak-bazen (alle 3 met een Quote-notering: de 'armste' van de 3 heeft een vermogen van 85 miljoen euro) werden thuis met een bezoekje van de FNV-schoonmaak-miljonairstour-bus vereerd.

De SP steunde de schoonmakers actief. Bij de kickoff-bijeenkomst was Sadet Karabulut aanwezig en sprak Jan Marijnissen via een videoboodschap. Bij vele acties steunde waren SP'ers aanwezig uit solidariteit. De SP feliciteert de schoonmakers met het resultaat.

U bent hier