Thuiszorg- herindicatie
Thuiszorg- herindicatie
De SP heeft van meet af aan veel moeite met de WMO. Als enige partij in de 2e Kamer was de SP tegen de wet. De wet zorgt namelijk voor meer marktwerking in de (thuis)zorg. Daarmee verliest de zorg haar collectieve en menselijke gezicht en wordt zorg een product. Met een hevige prijsconcurrentie als gevolg. In de thuiszorg schoten de alfa-hulpcontracten bijvoorbeeld als kool uit de grond.
De Heerlense SP-wethouder Peter van Zutphen ervaart de problemen van het ingevoerde systeem. In Heerlen heeft het College geprobeerd de nadelige effecten zoveel mogelijk op te vangen. Zo mogen zorgaanbieders in de toekomst geen gebruik meer maken van alfa-hulpcontracten. Alle thuiszorg-medewerkers moeten een 'normale' arbeidsovereenkomst voorgelegd krijgen. Bij goede zorg horen immers geen uitgeklede werknemersrechten (alfa-hulpen bouwen geen pensioen, vakantiegeld en sociale rechten op), maar een fatsoenlijk contract.
SP-raadslid Ger Meesters stelde afgelopen dinsdag tijdens het vragenuurtje van de gemeenteraad de huidige herindicatie van zieke mensen aan de orde. Aan de hand van die herindicatie wordt bekeken hoeveel thuiszorg-uren mensen moeten krijgen. Veel mensen hebben moeite met de telefonische herindicatie. Bij twijfel vinden in Heerlen echter ook thuisbezoeken plaats.
SP-raadslid Meesters sprak aanvullend af dat bij een vermoeden van een vermindering van de zorguren bij de herindicatie voortaan standaard een huisbezoek plaatsvindt.
"In tegenstelling tot andere gemeenten worden in Heerlen al heel veel huisbezoeken afgelegd. Bij twijfel bijvoorbeeld. Het is echter heel eenvoudig: je kunt mensen niet door de telefoon beoordelen. Daarom willen wij bij elk vermoeden van het verminderen van uren dat mensen thuis bezocht worden! Dat is wel zo eerlijk, want bij zieke mensen moet je niet het risico lopen dat er door misverstanden in de communicatie desastreuse gevolgen plaatsvinden!" aldus Ger Meesters.
- Zie ook:
- Algemeen
- In de fractie...