h

43 minuten

6 oktober 2008

43 minuten

Rein Hummel is raadslid en fractievoorzitter van Leefbaar Heerlen. Hummel heeft een interessante politieke loopbaan. Hij heeft zich in de afgelopen jaren ontpopt als een politieke cameleon. Van PvdA-Kamerlid tot wethouder in Hoensbroek, gekozen voor de Stadspartij en afgesplitst naar de fractie Hummel. Nu is Hummel al enkele jaren raadslid voor Leefbaar Heerlen.

Dat Rein Hummel goedgebekt is, is bekend. Dat Rein Hummel zichzelf graag hoort spreken ook. Hummel heeft geregeld interessante bijdrages aan het debat. Goed op de hoogte van formaliteiten en gespecialiseerd in Ruimtelijke Ordening. Toch weet iedereen die de raads- of commissievergaderingen ook maar 1 keer bezocht heeft, ook dat hij zijn bijdrages keer op keer invult met tientallen omwegen en afleidingen. Daardoor neemt Hummel telkens verreweg de meeste spreektijd in beslag. Jammergenoeg leidt die enorme woordenbrei slechts zelden tot een visie of inhoudelijke bijdrage die past bij iemand van zijn politieke postuur en ervaring.

Maandagavond brak Hummel een persoonlijk record. Tijdens de raadscommissie Ruimtelijke Structuur presteerde Hummel het om een eerste termijn te houden van maar liefst 43 minuten.

43 minuten staat in schril contrast tot het gemiddelde van de overige commissieleden per kwestie: pak 'm maximaal 10 minuten per spreektermijn.
Meerdere verzoeken om zijn bijdrages tot de inhoud te beperken (en dus niet uit te weiden over 'schoonschrijven', wethouders die al dan niet zelf hun brieven dienen te posten, een hoorcollege over hoe de raad met de begrotingsbehandeling dient om te gaan en al dan niet bestaande verloederde panden in andere steden) werden door Hummel terzijde geschoven.

De SP is grote voorstander van het open debat zonder beperkingen. Ieder raadslid moet in beginsel alle ruimte krijgen zijn of haar bijdrage uiteen te zetten. Toch dienen raadsleden ook goed te kijken naar hun eigen manier van debatteren en politiek bedrijven. Raadsleden die denken dat zij alleen op de wereld zijn en voortdurend hun bijdrages niet tot de inhoud weten te beperken, vragen om reacties.

De rest van de raad weet haar functie volledig te kunnen uitoefenen zonder een halve commissievergadering per fractie in beslag te nemen. De SP gelooft nog steeds dat Rein Hummel dat ook kan. Een politicus met zijn ervaring heeft helemaal geen 43 minuten nodig....

U bent hier