h

Raadsleden moeten niet zeuren!

28 oktober 2008

Raadsleden moeten niet zeuren!

In de meest recente aflevering van het VNG-magazine (week 43) reageert Ron Meyer op een eerder verschenen artikel waarin gepleit wordt voor verhoging van de vergoeding aan raadsleden. Hier het volledige opinie-artikel.

Raadsleden moeten niet zeuren!
In de Mening van VNG-magazine 10 oktober 2008 betoogt Frank Surink, fractievoorzitter van Gemeentebelangen Epe, dat Raadsleden een hogere vergoeding dienen te krijgen. De openbare functie van het hoogste orgaan binnen de gemeente, zo betoogt Surink, wordt het slechtst betaald. Het raadslidmaatschap is een verantwoordelijke taak en dient dus als zodanig beloond te worden, vervolgt hij.
Verbazingwekkend genoeg stelt Surink dat 'kijkend naar veel gemeenten, is er geld genoeg om raadsleden een goede beloning toe te kennen' en dat 'raadsleden niet naar werkgever moeten wijzen'. Om het met Surink's startzin te zeggen: het moet niet gekker worden.

Raadsleden moeten volgens hem niet naar werkgevers wijzen, maar blijkbaar wel naar de burgers. Voor het gemak vergeet Surink dat de openbare functie van het hoogste orgaan binnen de gemeente- in vrijwel alle gemeenten- een nevenfunctie is. Een nevenfunctie die vorstelijk beloond wordt. In de gemeente Heerlen ontvangen raadsleden een vergoeding van bijna 940 euro netto per maand. Dat is meer dan de vergoeding waar menig alleenstaande ouder in de bijstand van moet rondkomen! Een vergoeding die verder in schril contrast staat met het fulltime salaris van veel belangrijke banen. Thuiszorgers, beveiligers, schoonmakers, verpleegkundigen, buschauffeurs en ga zo maar door. En wat te denken van de belangrijke nevenfuncties binnen bijvoorbeeld de verenigingswereld. Die nevenfuncties worden veelal om niet uitgeoefend omdat de beoefenaars de maatschappelijke taak van die verenigingen belangrijk vinden.
Het moet dus inderdaad niet gekker worden. De raadsvergoeding dient omlaag in plaats van omhoog bijgesteld te worden. Raadsleden moeten niet zeuren. Wie het volk wil vertegenwoordigen, moet daar iets voor over hebben. En als Epe geld overheeft, kan Heerlen altijd wat gebruiken. Voor belangrijke dingen, welteverstaan!

Ron Meyer- fractievoorzitter SP in Heerlen

U bent hier