h

Goede voorbeeld

20 november 2008

Goede voorbeeld

Column van Riet de Wit, november 2008

Cor Duijf is wethouder sport. Hij maakt zich druk maakt over voetbal, schoolzwemmen, tafeltennis, buurtsport en nog veel meer. Wat Cor betreft moet iedereen bewegen. Vooral mr bewegen dan we al doen en vl verder dan van de auto naar de voordeur. Af en toe klimt Cor op de fiets om het goede voorbeeld te geven. Maar voor sommige moderne bewegingsvormen onder jongeren moet je toch eerder bij de wethouder jeugd zijn. Zo maakte ik van de week kennis met freerunning. Een stoere sport voor stoere jongeren.

Freerunners lopen niet om als ze obstakels tegen komen onderweg, maar overwinnen die met acrobatische toeren. Stel: je komt onderweg een muurtje tegen. Daar spring je dan niet gewoon van af, laat staan dat je er op handen en voeten af kruipt. Nee, een freerunner maakt een achterwaartse salto om op de grond te komen. Kom je toevallig een boom tegen op je pad, dan loop je daar niet om heen maar dan doe je alsof je tegen die boom omhoog loopt, je zet je er met twee voeten tegen af en met een zijwaartse salto passeer je de boom. Een zitbankje op je weg over de Promenade in Heerlen? Zet je handen op de leuning en met een sierlijke heupzwaai sta je aan de andere kant. Waarom zou je ook omlopen?

Deze freerunner was een van de jongeren die mee dong naar de jeugdprijs in Heerlen. Aan de jeugdprijs zit een geldbedrag vast. Win je, dan helpt de gemeente je om je droom waar te maken. Deze jongen wil een club oprichten van freerunners. Hij presenteerde zijn sport met een filmpje en daarnaast beantwoordde hij vragen van de jury. De freerunner had serieus nagedacht. Om een club op te richten moet hij ruimte huren in een sportzaal om jongeren veilig te trainen, een cursus EHBO volgen. De club kon demonstraties geven en het was goed voor het zelfvertrouwen. De jury was onder de indruk en geeft hem de kans een jaar lang te proberen een club van freerunners op te zetten.

Nou moet ik alleen nog de wethouder sport spreken. Of hij, net als met de fiets, ook af en toe het goede voorbeeld freerunnen wil geven. Bij voorkeur in het Imstenraderbos!

U bent hier