h

EHC

3 december 2008

EHC

De SP heeft vandaag ingestemd met het raadsvoorstel om EHC een rentedragende lening van 30.000 euro te bieden. SP-raadslid Piet Brauer wees op de financiele malaise die het oude bestuur had doen ontstaan. Hij wees op de grove schuld en opzet die door de Belastingdienst vastgesteld werd. Als EHC op geen enkele manier een zetje gegeven zou worden, zou de Belastingdienst het faillissement in januari kunnen aanvragen.
Het nieuwe bestuur presenteerde eerder een strikt bezuinigingsplan.

"Slecht gedrag mag niet beloond worden door gemeenschapsgeld te geven. We willen dan ook niets weten van een renteloze lening of het geven van een bijdrage. Toch beseffen wij ook dat EHC diepgeworteld is in Hoensbroek en een grote traditie en historie kent. Als we EHC dan ook een helpende hand willen reiken dan is een rentedragende lening waarvan elke cent terugbetaald dient te worden de enige optie."

Uiteindelijk stemde de Raad unaniem in met het Raadsvoorstel. Het is te hopen- nu in elk geval het dreigende faillissement van tafel is- dat EHC ook de overige financiele problemen kan oplossen.

Hier vind je de hele bijdrage in de Raad van SP-raadslid Piet Brauer.

EHC is in 1917 opgericht en bestaat nu dus 91 jaar, maar het is de vraag of EHC 95 jaar zal worden. Dat is het gevolg van onverantwoord gedrag van het vorige bestuur van EHC. Het begrip bestuur is rekbaar, omdat de laatste jaren 27 bestuursleden zijn vertrokken.

In ieder geval het vorige bestuur, althans degenen en hun adviseurs die daar de lakens uitdeelden , heeft de vereniging in diepe problemen gebracht. Dat is heel erg voor zo'n grote vereniging met zoveel elftallen en zoveel vrijwilligers.
De vereniging is het waard overeind te blijven, vanwege haar sociale functie, maar het is de vraag of dit kan. Het vorige bestuur heeft een grote tijdbom gecreeerd.
Het vorige bestuur heeft zich niet aan de regels gehouden en heeft een belastingaanslag aan de broek gekregen, inclusief vergrijpboete van meer dan 500.000,00, dat is nogal wat. Van een vergrijpboete spreekt men als er sprake is van opzet of grove schuld. Geen kattenpis dus.
In de stukken, die wij ontvangen hebben, hebben we kunnen lezen hoe die vordering tot stand is gekomen.

Het huidige interim-bestuur dat probeert EHC te redden heeft, in overleg met de belastingdienst, waarbij zelfs de staatsecretaris betrokken is geweest, de vordering kunnen terugbrengen naar 160.000,00, inclusief rente en boete.

In zekere zin, geeft het interim-bestuur toe door de belastingdienst in deze coulant behandeld te zijn. Die 160.000,00 moeten op tafel komen en de vereniging heeft die niet. Het interim-bestuur zegt de sponsoren te hebben benaderd, echter zonder resultaat.

Dat moeten wij geloven, stukken daarvan hebben wij niet gezien. Het interim-bestuur zegt, dat de zaken over 2006 en 2007 zijn afgedekt, nog door het vorige bestuur middels afspraken met de belastingdienst. Stukken daarvan hebben wij ook niet gezien. Ook dat moeten we geloven dat het goed gaat.

De oorzaak van het probleem zit erin, dat het vorige bestuur geen aangifte heeft gedaan van bepaalde betalingen en vergoedingen. De fiscus heeft dat niet geaccepteerd.

Echter, zoals aangifte loonbelasting moet worden gedaan, moet ook aangifte premieheffing over die jaren gedaan worden bij UWV. UWV is tot nu toe nog nergens van op de hoogte en het huidige tussenbestuur kiest ervoor geen slapende honden wakker te maken.

Ook dat is in feite een foute opvatting. Het bestuur moet mijns inziens zorgen dat het met iedereen in het reine komt. Ook met het UWV.
Net zo goed als het bestuur in het verleden foutief is geweest ten aanzien de belastingdienst, is het ook foutief geweest ten opzichte van UWV en het nieuwe bestuur wil daarvoor de kop in het zand steken.
Dat is een nieuwe bom voor de toekomst en het getuigt ook niet van juiste opvattingen. Het is derhalve de vraag of de bom die het oude bestuur gelegd heeft, ontscherpt kan worden door het huidige tussenbestuur of het komende bestuur. Er hangen nog diverse onzekerheden in de lucht, voor wat betreft het voortbestaan van EHC.

Door het huidige bestuur is uitgesproken tijdens de commissievergadering, dat het financieel het gunstigst zou zijn indien EHC failliet zou gaan. Daarna zou een nieuwe vereniging met een schone lei kunnen beginnen. Gevoelsmatig ligt dat moeilijk. Het valt het tussenbestuur te prijzen, dat het poogt EHC te redden.

Dat kan en mag echter niet op de kap van de gemeente komen. Het mag de gemeente iets waard zijn om EHC in de lucht te houden, maar het mag ook niet zo zijn dat fout gedrag beloond wordt.

Om deze twee redenen, fouten mogen niet beloond worden, en nog steeds een onzekere toekomst, is de SP-fractie van mening dat de gemeente geen geld kan geven aan EHC.

EHC moet zelf de belastingschuld met boete terugbetalen.

Het past in deze visie ook niet om te gaan goochelen met overdracht van grond en/of kantine om te gaan goochelen met hypothecaire leningen enz.
De schulden van EHC lopen daardoor alleen maar op en de juiste oorzaak van de problemen in het verleden, hoog willen vliegen, met een wissel op de toekomst, wordt daardoor weer herhaald.
EHC moet terug de broekriem aanhalen en de schulden betalen.

Om EHC even uit de brand te helpen zou de gemeente EHC een rentedragende lening kunnen geven voor de eerst betaaltermijn aan de fiscus ad 30.000,00 met eventueel een verlate aflossing.
Intussen kan EHC de belastingdienst volledig af te betalen en de vereniging op orde brengen.

Een van de huidige bestuursleden vertelde mij, dat hij iedere week naar Wittem ging om daar een kaars op te steken. Veel heeft dat tot nu toe niet geholpen. Meer kaarsen helpen ook niet.

Wij helpen wel.

Niet door geld weg te geven. Wij willen niet dat slecht bedrag beloond wordt door deze club gemeenschapsgeld te geven maar zijn wel bereid deze club met haar wortels en traditie in Hoensbroek een zetje te geven door een rentedragende lening te geven en wij steunen dus het voorstel dat neerkomt op het verstrekken van een rentedragende lening om het mes van de keel te krijgen.

U bent hier