h

Corruptie-schandaal: "Actief zoeken naar informatie"

29 januari 2009

Corruptie-schandaal: "Actief zoeken naar informatie"

Het onderzoek naar mogelijke omkoping van enkele ambtenaren door een bouwbedrijf heeft tot veel ophef gezorgd in de samenleving. Het openbaar ministerie heeft 100 rechercheurs ingezet en er wordt inmiddels gesproken over het grootste corruptie-onderzoek ooit in Nederland. Twee van de verdachten zijn ambtenaren van de gemeente Heerlen.

De SP-fractie in de Heerlense gemeenteraad vindt dat het College actief op zoek moet gaan naar informatie. "De gemeente hoeft niet in alle gevallen te wachten tot een veroordeling om de eigen positie ten aanzien van de betrokken bedrijven te heroverwegen. Bijvoorbeeld wanneer er in de eigen organisatie informatie te vinden zou zijn. Je moet niet achterover leunen. Het is voor alle betrokkenen beter als ook de gemeente actief op zoek gaat naar informatie" zegt fractievoorzitter Ron Meyer.

Hij vervolgt: "De geringste suggestie van corruptie waarbij overheidfunctionarissen betrokken zijn, kan leiden tot een fikse deuk in het vertrouwen van burgers in het openbare bestuur. Het gaat mogelijk om veel gemeenschapsgeld. De gemeente en daarmee alle Heerlense burgers worden getroffen door dit soort corruptie-schandalen. Ook werknemers van betreffende bedrijven verkeren in grote onzekerheid. Dat zijn enkele van de redenen waarom wij vinden dat het Heerlense College actief naar informatie op zoek moet gaan. Dit soort zaken moet je niet laten zweven als dat niet nodig is."

De SP stelde deze vragen aan het College van B&W.

U bent hier